NE ZNAJU ENGLESKI: Ministarstvo energetike za prevod koristi Gugl!

Na zvaničnoj internet stranici Ministarstva energetike od oktobra je stajao tekst na engleskom jeziku koji obiluje greškama, jer je umesto stručnog prevoda samo provučen kroz "Gugl prevodioca", koji rečenice ne prevodi smisleno!

  • 3

OVO NIJE PISAO ČOVEK! Na zvaničnoj internet stranici Ministarstva energetike od oktobra je stajao tekst na engleskom jeziku koji obiluje greškama, jer je umesto stručnog prevoda samo provučen kroz "Gugl prevodioca", koji rečenice ne prevodi smisleno!

Kako za portal "021" kaže vlasnik sajta Prevedi.rs Bojan Đorđević, svako ko se iole razume u engleski jezik može da primeti da pomenuti tekst o početku grejne sezone nije pisao čovek.

- To se vidi po nekim neprevedenim stvarima, jer Gugl ne može da prevede reč koja ne postoji. Reči koje nisu dobro napisane u originalu, kao što je recimo 'u novebru', na engleski nisu prevedene, jer Gugl nema u bazi tu reč zato što ona ne postoji u srpskom, tako da je ona i u engleskom ostala ista 'in novebru and december - kaže ovaj anglista.

Ksenija Đošanović iz kabineta za odnose s javnošću Ministarstva energetike kaže da je sajt u izradi, zbog čega su tekst "programeri provukli kroz 'Gugl prevodioca' da bi mogli da ga koriste kao probni u izradi i testiranju engleske verzije sajta", iako tragikomični tekst na sajtu stoji već mesecima.

Anglista Bojan Đorđević smatra da je najtužnije u celoj situaciji to što niko nije proverio tekst nakon toga, bar toliko da se vidi da je ministar ženska osoba i da se zove Zorana, a ne Zoran, kao što stoji u "engleskom" tekstu.

(I. D. / Nadlanu.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    19. decembar 2012 | 16:42

    Nje me briga sto ne zna engleski, ali ako ne zna engleski koji je primarni diplomatski jezik koji se svuda u svetu koristi najpre u diplomatiji, pa onda u politici - sta onda zna!?!? Poznavanje engleskog jezika nije visa matematika, ali zato znamo da matematiku znaju odlicno narocito kada su u pitanju sluzbeni auti, vozaci, nadoknade za putovanja i t sve preko grbace naroda... Ovi su jos gori od proslih, samo se jos ne vidi.. da svi vidimo sta je Slobodan Milosevic uzelo nam je nekih 12-13 godina... Za ove ce nam trebati bar duplo vise... Nadam se da su srecni njihovi glasaci i ko ih je glasao, jer sada treba da uzivaju u prosperitetnoj Srbiji u kojoj Vucic vec mesecima hapsi i osudjuje, i trpa u zatvor, dok NJEDNA FABRIKA NIJE OTVORENA, NIJEDNO RADNO MESTO STVORENO NIJE... Sta je sa 100 milijari investicija koje je Nikolic obecao!?!?!?!

  • najprovokator

    19. decembar 2012 | 15:12

    možda zna Ruski

  • pih

    19. decembar 2012 | 15:18

    Pa sta, ako ne znaju. Pola stanovnika Evrope ne zna engleski. Ja radim u italijanskoj firmi i njihovi radnici Italijani, ne znaju engleski, pa natucaju srpski, jer od nas niko nece da uci italijanski. Imamo prevodioca i neke koji, kao, znaju italijanski. Meni licno ne smeta sto ministarka ne zna engleski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA