MITO NA FAKULTETIMA: Ispiti se kupuju za 300 evra!

Sedam odsto studenata smatra da gotovo svi profesori primaju novac ili poklone, a 16 odsto od oko 1.800 ispitanih studenata navelo je da se mito nudi najviše profesoru, 25 odsto posredniku, dok je 20 odsto njih navelo da se mito nudi nekom iz administracije fakulteta, rezultati su istraživanja Beogradske otvorene škole

  • 0

Ispit se u Srbiji u proseku kupuje za 300 evra, ali se mito za prelaznu ocenu uglavnom ne nudi direktno profesoru nego posredniku, rezultati su istraživanja koje je uradila Beogradska otvorena škola.

 

U istraživanju sprovedenom na fakultetima četiri državna univerziteta u Srbiji, 16 odsto od oko 1.800 ispitanih studenata navelo je da se mito nudi najviše profesoru, 25 odsto posredniku, dok je 20 odsto njih navelo da se mito nudi nekom iz administracije fakulteta.

 

Takođe, sedam odsto studenata smatra da gotovo svi profesori primaju novac ili poklone, dok gotovo 40 odsto njih misli da mito prima do deset procenata njihovih profesora.

 

U odluci kome da prijave korupciju, studenti se retko obraćaju dekanu i rektoru, nešto više šefu katedre (33 odsto) i studentskom parlamentu (25 procenata).

 

Malo studenata smatra da je za profesora umešanog u korupciju adekvatna zatvorska kazna, već uglavnom misle da treba da dobije otkaz (28 procenata), privremenu suspenziju (19 odsto) ili opomenu (16 procenata).

 

S druge strane, čak 40 odsto studenata navodi da je za njihove kolege koje daju mito kao kazna adekvatna samo opomena, 20 odsto njih misli da student treba da obnovi godinu, a samo deset procenata da kolegu treba ispisati sa fakulteta.

 

(D. Z. / Izvor: Alo)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA