ALARMANTNO: U Srbiji pola miliona domova energetski ugroženo!

Među energetski ugroženim potrošačima je 92.000 korisnika novčane socijalne pomoći. U toj grupi su i porodice sa decom u kojima su oba roditelja nezaposlena, porodice samohranih roditelja, kao i staračka samačka seoska domaćinstva

  • 3

U Srbiji ima između 400.000 i 500.000 energetski ugroženih domaćinstava, koje država treba da zaštiti pre uspostavljanja tržišne cene struje, procene su Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike

- Ministarstvo je izradilo socijalni profil energetski ugroženih potrošača. Opredelili smo se za kriterijume koji bi u ovom trenutku obuhvatili između 400.000 i 500.000 domaćinstava - navela je državna sekretarka Brankica Janković.

Državna sekretarka precizirala je da je među energetski ugroženim potrošačima 92.000 korisnika novčane socijalne pomoći, deo građana koji primaju dečji dodatak, kao i deo onih koji dobijaju naknadu za tuđu negu i pomoć.

Prema njenim rečima, u toj grupi su i porodice sa decom u kojima su oba roditelja nezaposlena, porodice samohranih roditelja, kao i staračka samačka seoska domaćinstva, koja se smatraju jednom od najugroženijih kategorija.

- Predlog je da među beneficiranim korisnicima budu i penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da im je to jedini izvor sredstava i da žive sami - navela je Jankovićeva, i napomenula da je država u obavezi da pre postizanja tržišne cene struje zaštiti najugroženije građane.

Ona je dodala da će sa Ministarstvom energetike biti usaglašeno koje će kategorije, u skladu sa finansijskim mogućnostima, dobiti zaštitu države i da li će ona biti realizovana kroz direktna ili indirektna novčana davanja ili vaučere.

- Nadamo se da ćemo taj posao uspeti brzo da završimo kako bi građani koji su energetski ugroženi videli određene koristi i pre kraja zime - zaključila je državna sekretarka Janković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    23. decembar 2012 | 13:48

    MILF.

  • Novak

    23. decembar 2012 | 18:02

    A sta ke tržišna cena?osim sto ćete eps prodati strancima,a oni traže 0,25 € kwh,pa kad oni izračunaju lipovsku angažovanu snagu..plata na struju bez jedan burek...A šta je tržišna cena rada ?plate od koje može da se prezivi mesec???bagro...

  • sava

    23. decembar 2012 | 15:13

    Bravo Brankice! Samo napred, podrzavam! S.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA