PORESKA UPRAVA: Od 4. januara elektronske prijave

Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još nisu pribavili elektronski potpis, a rok za njeno podnošenje je 31. januar 2013.

  • 0

Poreska uprava najavila je da će od 4. januara svim poreskim obveznicima omogućiti da podnesu pojedinačnu poresku prijavu elektronskim putem preko njihovog sajta.

Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.

Na sajtu Poreske uprave sutra će biti postavljen link preko koga će poreski obveznici moći da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama. Struktura tih fajlova i uputstvo za njihovo kreiranje biće dostupni, takođe, na sajtu Poreske uprave.

Poreska uprava želi na taj način poreskim obveznicima da omogući što jednostavniju dostavu pojedinačne poreske prijave, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.

Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika, kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika.

Poreskim obveznicima koji već korisnike servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način.

Sve poreske obveznike koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat, Poreska uprava pozvala je da to učine što pre jer će od 1. jula 2014. podnošenje poreskih prijava biti moguće samo elektronskim putem.

Obveznik podnošenja pojedinačne poreske prijave je isplatilac prihoda - pravno lice, preduzetnik, fizičko lice u prethodnoj kalendarskoj godini.

Prema statistici uloženih pojedinačnih prijava poreza u ovoj godini za 2011, od ukupno 160.041 prijave, u papirnom obliku bilo je 155.549, na CD-u 4.492 i nijedna elektronskim putem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA