SKANDALOZNO: Čak 70 odsto škola u Srbiji izgrađeno sredinom prošlog veka!

Stanje u velikom broju škola u Srbiji ne zadovoljava ni osnovne uslove. Krovovi prokišnjavaju, a u ruralnim područjima deca često nemaju ni vodu za piće. U Ministarstvu prosvete kažu da se na rešavanju ovih problema radi

  • 9

Toaleti bez vode, čučavci, nedostatak kanti za smeće u školskom dvorištu, nepostojanje adekvatne sale za fizičko, kabineta za muzičko i informatiku, odlika su obrazovne infrastrukture u Srbiji!

Najstarija škola u Srbiji, osnovna škola "Kralj Petar Prvi", proslavlja 295 godina postojanja, dok je 70 odsto objekata za obrazovne namene u Srbiji starije od pet decenija!

Izgradnja škola u Srbiji masovno je počela po završetku Drugog svetskog rata, a od tada je na njihovoj obnovi ili dogradnji jako malo učinjeno.

Od 4.500 školskih objekatasamo jedna trećina zadovoljava osnovne standarde, a gotovo 200 uopšte nema vodu. Problem je naročito uočljiv u ruralnim područjima gde su đaci prinuđeni da koriste poljski wc, časovi fizičkog se održavaju u školskom dvorištu ukoliko nije mnogo hladno ili ih izbacuju iz rasporeda, a pranje ruku je aktivnost koja se obavlja isključivo kod kuće.

Najčešći zahtevi Ministarstvu prosvete stižu za rekonstrukciju toaleta, od uvođenja vode, do zamene cevi, pločica i čučavaca, ali se često žale i na oronule fasade i loše instalacije.

Mirjana P, majka dvojice učenika drugog i četvrtog razreda osnovne škole "Vuk Kardžić" u Ripnju, kaže da je do prošle godine decu morala da šalje u školu s dve flašice vode, jednu za piće, drugu za pranje ruku, jer ni vode nije bilo.

- Stvarno je sramota da osnovna škola nema vodu, a da nam grade neke česmice kao u srednjem veku. Dok nismo bili priključeni na vodoovdosku mrežu koristila se voda iz bunara, koja je bila neispravna. Naša deca su vredna i kreativna, ali nemaju gde da razvijaju svoje talente. Imamo jako dobre šahiste i članove dramske sekcije, ali nemaju gde da vežbaju“ – kaže Mirjana.

Međutim, u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje navode da je u beogradskim školama stanje  zadovoljavajuće.

- Poslednjih osam godina u Beogradu je izgrađeno jedanaest škola, a rekonstruisano oko pedeset objekata. U toku je izrada tehničke dokumentacije za kompletnu sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju za još pet škola – objašnjavaju u sekretarijatu.

U Ministarstvu prosvete ističu da se na ovom problemu radi intenzivno u poslednje tri godine.

- Od sredine 2008. godine do danas završena je izgradnja dve nove zgrade visokoškolskih ustanova i dva nova studentska doma. Ujedno smo renovirali 18 postojećih učeničkih domova. Istovremeno, obnovili smo 150 zgrada visokoobrazovnih ustanova. Završena je izgradnja 20 novih osnovnih škola, istovremeno obnovili smo, rekonstruisali i izvršili sanaciju 185 objekata osnovnih škola i realizovali 75 projekata modernizacije i nabavke nove opreme za postojeće školske objekte. U istom ovom periodu završili smo izgradnju šest novih, obnovili 25 i izvršili sanaciju 60 objekata srednjih škola – navode u Ministarstvu prosvete.

Kako bi mladi iz svih krajeva školovanje obavljali u blizini mesta stanovanja osnovane su tri nove srednje škole.

- Znanje i obrazovanje su potencijalno naša najveća komparativna prednost i vrednost na putu naših nastojanja da postanemo ekonomski stabilno i demokratski jako društvo, zato nastavljamo sa obnovom školske infrastrukture i u narednim godinama – kažu nadležni za obrazovanje na nivou republike.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malis

    21. septembar 2014 | 15:05

    Znaci Da imaju tradiciju

  • Djole

    21. septembar 2014 | 18:58

    Skandalozno je i to sto nam je skoro sve izgradjeno u proslom veku za vreme drzave koja sada nikome nije dobra. Ali dok su svi bili srecni isli na letovanja i zimovanja bilo vam je odlicno

  • stari lav

    21. septembar 2014 | 16:36

    U vreme "trulog socijalizma". A nije nam valjao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA