IDU DO STRAZBURA: Ravnogorci tuže Srbiju!

Razlog za tužbu je odluka Ustavnog suda Srbije da ukine Uredbu Vlade Srbije iz 2005, kojom su pripadnici JVO dobili povlastice identične članovima partizanskog pokreta

  • 1

Nekadašnji pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini najverovatnije će tužiti državu Srbiju, a odluku o tome trebalo bi da donesu u narednih nekoliko nedelje. Razlog za tužbu ravnogoraca Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu je odluka Ustanvog suda, kojom su im uskraćena pojedinačna boračka i ljudska prava zajamčena zakonom

Naime, Ustavni sud Srbije oborio je u oktorbu Uredbu Vlade Srbije iz 2005, kojom su pripadnici JVO dobili povlastice identične članovima partizanskog pokreta.

Da obaranje sporne uredbe pred Ustavnim sudom nije promenilo status ravnogoraca, koji se i dalje smatraju antifašistima i ravnopravnim učesnicima rata, stav je njihovog pravnog zastupnika Zorana Živanovića. On kaže da će ovih dana imati sastanak sa članovima ravnogorskih udruženja, na kome će im izneti ove argumente i doneti odluku o daljim potezima.

- Najvažnije je da svi učesnici rata koji su se borili za kralja i otadžbinu imaju zakonsku satisfakciju za učešće u ratu. Odluka Ustavnog suda tu nije ništa promenila, već im je samo uskratila prava koja nisu mogli ni da ostvare: borački i dodatak za negu i pomoć, invalidninu ili banjsko lečenje - kaže Živanović za dnevni list "Večernje novosti".

Iako mnogi nekadašnji pripadnici kraljevske vojske smatraju da je većina ovih prava pre odluke Ustavnog suda postojala samo na papiru, oni ipak ističu i da im sve to makar formalno pripada i najavljuju predstavku pred Sudom za ljudska prava.

- Tužbu planiramo da uputimo u Strazbur čim prođu praznici.  Tačno je da nam je Ustavni sud ukinuo nešto što nismo ni imali, ali za to nije bilo osnova - kaže sekretar Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini Ljubomir Radojlović.

Članovi ovog i drugih sličnih udruženja ljuti su na državu što do danas u praksi nije sprovela izjedanačavanje sa partizanima. Najviše ih boli, ipak, apsurdni propis po kome se za dokazivanje učešća u ratu traži potpis najmanje dvojice ideoloških protivnika, članova Subnora.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA