NOVI ZAKON O ŠTRAJKU: Ubuduće protest samo u kancelariji!

Predviđeno je da zakon štiti štrajkače unutar radnih mesta, a van njega zakon o javnim okupljanjima. Takođe, biće jasno definisan minimum procesa rada, kao i to da pripadnici Vojske, Bezbednosno-informativne agencije, zaposleni u Hitnoj pomoći i Kontroli letenja neće smeti da štrajkuju

  • 0

Novi predlog zakona o štrajku, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe u ovoj godini, štiti štrajkače samo dok se obustava rada odvija u poslovnim prostorijama, a izlazak na ulice mora se prijaviti MUP-u. Zakon je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne politike, odakle tvrde da je zakon na strani radnika, dok su u sindikatima nezadovoljni ovim rešenjima.

Takođe, biće jasno definisan minimum procesa rada, koji je ranije određivao poslodavac ili ga uopšte nije bilo, kao i to da pripadnici Vojske, Bezbednosno-informativne agencije, zaposleni u Hitnoj pomoći i Kontroli letenja neće smeti da štrajkuju.

Predviđeno je da zakon štiti štrajkače unutar radnih mesta, a van njega zakon o javnim okupljanjima. Ipak, na ulicu je moguće izaći, ali samo ako se skup prijavi policiji.

- Zakon o štrajku se sužava na mesto održavanja štrajka: to je radno mesto zaposlenih, prostorije poslodavca ili poslovni krug poslodavca. Sve što je van toga ne podleže zakonu o štrajku, nego odredbama zakona o okupljanju građana. Dakle, zaposlenima nije zabranjeno da svoje nezadovoljstvo izraze ili na ulici ili na nekom drugom mestu, ali to onda prevazilazi ono mesto kao mesto predviđeno zakonom o održavanju štrajka - ističe  državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Zoran Martinović.

Dok u Ministarstvu tvrde da se na taj način efektivnije štite prava radnika u štrajku, kao i da će biti jasno utvrđen minimum procesa rada, sindikalci smatraju da takozvani "Lilićev zakon" iz 1996. godine nije ni trebalo menjati.

- Ako je štrajk kao što je svuda u svetu, obustava rada na radnom mestu, to je već regulisano zakonom, ako hoćete da regulišete protesete na ulici pa onda ih regulišite zakonom o protestima, a ne da te dve stvari stavite u istu vreću i onda nemate ništa drugo sem nekog novog kalambura. Zakon o protestima, nek rešava proteste, zakon o štrajku štrajkove - kaže predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da se novim zakonom ipak štite radnici u štrajku, iako je strogo definisano dokle taj zakon seže.

- Dakle radi se samo o tome da zaposleni nisu dobili onu mogućnost koju bi inače želeli a to je da njihovi protesti odnosno štrajkovi budu vidljiviji za javnost, da na taj način steknu mogućnost neke šire javne podrške. Istina i ovaj novi zakon podrazumeva da je mogiuće organizovati štrajkove solidarnosti ali naravno ako ste nevidljivi za javnost onda je naprosto vaša moć u znatoj meri smanjena - kaže on.

Nešto će novim zakonom ipak biti povećano, a to je uloga Agencije za mirno rešavanje sporova, koja po prijavljenom štrajku ima rok od 10 dana da pomiri strane u konfliktu.

(M. S. / Izvor: B92)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA