MMF POGREŠIO: Stezanje kaiša nije lek za krizu

Dvojica vodećih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda priznali su da je insistiranje na merama štednje u Grčkoj, Španiji i Portugalu bilo pogrešno

  • 0

Ekonomisti MMF-a Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su pogrešili u preporukama štednje u Evropskoj uniji.

Iako to nije zvaničan stav te međunarodne finansijske organizacije, svetski i domaći ekonomisti ukazuju na to da bi politiku MMF-a, koja je počivala na stezanju kaiša, samopriznanje moglo da preokrene u pravcu potrošnje.

Protesti protiv mera štednje obeležili su atinske ulice poslednjih godina. Potom su dvojica vodećih ekonomista MMF-a obelodanila da je insistiranje na stezanju kaiša u Grčkoj, Španiji i Portugalu bilo pogrešno.

Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su prognostičari značajno potcenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje koja je u vezi sa fiskalnom konsolidacijom. To praktično znači da su rezovi u budžetu koje je MMF predložio brže smanjivali potrošnju nego što se ekonomija oporavljala. Rezultat je bio porast nezaposlenosti.

- Ono što je tu katastrofalno je da je Evropa i sa projektovanim rastom od 0,1 odsto u ovoj godini jedini region u svetu koji je nakon pet godina krize gori nego što je bio pre pet godina. Najveća cena je plaćena u ljudskim žrtvama, u smislu ostanka bez posla - objašnjava urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković.

Za nešto više od mesec dana saznaćemo hoće li ovo priznanje greške da promeni odnos MMF-a prema Srbiji. Tada bi delegacija MMF-a trebalo da dođe u Beograd zbog pregovora o novom aranžmanu sa Srbijom. Promena bi se ogledala u predlogu štednje umesto dosadašnjeg stezanja kaiša.

Domaći ekonomisti kažu da nije isključeno da bi ovo mogao biti uvod u promenu politike MMF-a u smeru podsticanja potrošnje.

- Potpuno je nejasno kako se štednjom povećava zaposlenost. Iz te perspektive ja kao ekonomista procenjujem da je nama u ovom trenutku nezaposlenost problem broj jedan. Treba uraditi sve da se to prevaziđe, a to se najbolje može uraditi sa investicionom potrošnjom - ističe Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Crnobrnja je pristalica toga da se dodatna potrošnja usmeri u investicije za nova radna mesta, a nije pobornik rasta plata i penzija.

Prva žena MMF-a Kristina Lagard izjavila je da će u centru pažnje te organizacije ostati Evropa i Amerika, koje su na ivici recesije. Kako je objasnila Lagard, mere i pomoć MMF-a su neophodne zbog velikog uticaja koje te dve ekonomije imaju po ostatak sveta. Međutim, nije navela koje će to mere biti.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA