DUNAVSKE NEMANI: Ulovljeni somovi krupniji od ljudi! (FOTO)

Kapitalci ogromnih čeljusti, teži od 100 kilograma, nisu retkost na dunavskom dnu, naročito na Đerdapu, ali se retko love jer je za to potrebna ogromna snaga i preskupa oprema

  • 4

Fotografija dva, malo je reći kapitalca, sa prepoznatljivim brkovima, ogromnim čeljustima, i brat-bratu minimum 150 kilograma, natera vas da se dobro zamislite šta sve pliva ispod vas dok se brčkate leti na lepom plavom Dunavu!

Kao dokaz da ribolovačke priče nisu uvek preterivanje, dva srećna ribolovca postavila su na Fejsbuk stranici My Danube travel fotografiju sa nesvakidašnjim ulovom, a među beogradskim pecarošima smo dobili potvrdu da takve nemani zaista postoje na dnu Dunava.

Raša Marković, dugogodišnji sportski ribolovac, kaže da ne pamti da su somovi ove veličine lovljeni skoro kod nas, ali da ih ima, naročito na Đerdapu. On objašnjava da težina te kapitalne lovine nije presudna za njegovu veličinu, tako da su se dosta lakši somovi, ali veličine odraslog čoveka, vadili iz Dunava. Dešava se, kaže, da som od 40 kilograma bude dugačak oko dva metra.

- Skoro svake godine se desi da se neko pohvali takvim ulovom. Pored Đerdapa dešavalo se da se ogromni somovi upecaju i u Vojvodini, pa i u Beogradu. Pričali su ronioci da ih ima na ušću Save u Dunav u ulegnućima na dnu, ali teško ih je tamo loviti, što zbog mesta, što zbog toga što su na dubini od 30-35 metara. Kažu da ih ima i na Adi, na dnu jezera, ali da su neaktivni - objašnjava Raša.

Pamti, kaže, da se pre nekoliko godina u Apatinu desilo da je čovek uspeo da izvuče soma teškog 90 kilograma. Teži primerci se teško i retko vade, jer ih je nemoguće izvuči bez skupe opreme i obaveznog čamca, sa obale je to gotovo nemoguće, potrebna je ogromna snaga.

- Dešavalo se da som bez problema uspe da povuče ribara u vodu. Nema čoveka koji može sa obale, štapom da ga ulovi jer je potrebna ogromna snaga povući to čudovište sa dna, odakle se retko podiže. U sezoni mrešćenja, zbog povećene potrebe za hranom, krenu u lov, ka površini, ali uglavnom su na dnu. Još ako se zakače za neku granu ili teren koji im pogoduje, možete da se pozdravite i sa njim a često i sa opremom. Kapitalci veličine kao na fotografiji se obično vade mrežom ili specijalnim sajlama - kaže Raša.

On dodaje da je gledao čoveka koji se sat i po vremena borio sa takvim dunavskim čudovištem, ne bi li ga izmorio, ali da se i u takvim situacijama desi da riba uspe da pokida najlon.

Đerdap, kaže, ogromnim somovima pogoduje zbog ekstremne širine ali i dubine Dunava. Takođe, kada je građena brana, ostalo je dosta rupa, ulegnuća koja odgovaraju somovima, a ima i dosta ribe kojom se hrane.

- Davnih godina, pored ogromnih somova, ljudi su viđali i morune na Đerdapu. Dolazile su iz Crnog mora, ali od kad je izgrađena brana, postale su retkost. Bilo je i jesetre oko 50 kilograma, ali one su sada zabranjene za lov. Ona je bila na ceni zbog kavijara, ali takođe boravi na dnu i teško se lovi - kaže ovaj zaljubljenik u ribolov.

Lov na dunavske nemani nije ni malo jeftin sport. Komercijalni ribolovci, dodaje Raša, koji jedini imaju dozvolu da prodaju svoj ulov, uglavnom koriste mrežu i plaćaju godišnje dozvolu oko 1000 evra. Zaljubljenici, koji pecaju sportski, minimum toliko moraju da izdvoje za opremu koja može da izdrži takve primerke, ne računajući čamac.

(A. Popović  / Foto: Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brza strela

    10. januar 2013 | 19:56

    Tolikih ima i na zavojskom jezeru ja ih vido

  • Nikola

    11. januar 2013 | 18:16

    Evo letos je kod nas u Smederevu ribar uhvatio mrezom soma od 100 kilograma, a inace ribolovac sam pa znam sta znaci kapitalna riba ! Pozdrav iz Smedereva !

  • nikola

    11. januar 2013 | 17:43

    Pa evo letos je kod nas u Smederevu uhvacen son od 100 kilograma inace i ja sam ribolovac pa mi je dobro poznato sta je kapitalna riba . Pozdrav !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA