SKUPŠTINA PREŠEVA: Protiv rušenja spomenika, traže njegovu legalizaciju!

Odbornici su posle rasprave doneli zaključak da podržavaju trenutnu lokaciju spomenika palim borcima oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB)

  • 4

Odbornici Skupštine opštine Preševo na vanrednoj sednici ponovili su da su protiv uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM i ocenili da je političko-bezbednosna situacija u opštini narušena.

 

Na sednici koja je zakazana samo sa jednom tačkom dnevnog reda - analiza političko - bezbednosnog stanja, odbornici su posle sat i po rasprave doneli zaključak da "podržavaju trenutnu lokaciju spomenika palim borcima oslobodilacke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB)" .

 

Oni su se pozivali na rešenje lokalne vlasti iz 2007. godine kada je plato ispred zgrade lokalne samouprave dobio ime Trg palih boraca.

 

S tim u vezi lokalna vlast će pokrenuti inicijativu za njegovu legalizaciju. Odbornici su, takođe, konstatovali da je političko-bezbednosna situacija u opštini "ugrožena i da su do toga dovele preteće izjave najviših funkcionera ili zvaničnika Srbije".

 

Odbornici Skupštine opštine Preševo podržali su započeti dijalog političkih predstavnika Albanaca s predstavnicima Vlade Srbije, pod patronatom međunarodne zajednice.

 

Sednicu lokalnog parlamenta zakazao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, a pozvano je 38 odbornika, kao i predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini i više ambasada zapadnih zemalja i međunarodnih organizacija čija su sedišta u Beogradu.

 

U Bujanovcu je, takođe, u toku vanredna sednica lokalnog parlamenta sa istom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja.

 

Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane OVPMB, a država Srbija traži da se on ukloni.

 

Stavovi doneti na vanrednim sednicama skupština opština Bujanovac i Preševo biće izneti sutra na sednici Skupštine 74 odbornika Albanaca sa juga Srbije - političkog tela koje su Albanci ustanovili 2002. godine.

 

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRANKO

    11. januar 2013 | 17:31

    Jedno pitanje gde je zastava Srbije na zgradi opstine ,jel to Preševo Albanija ili Srbija daj neka mi neko odgovori.Ja sam za vreme bombardovanja bio na Kosovu kao redovni vojnik za čega šu ljudi ginuli kad u Srbiji se kace zastave Albanije na našoj teritoriji.

  • Believe

    11. januar 2013 | 17:00

    Ako ga ne srušimo do tog 17og onda smo i def. smejurija od države.

  • Dobar glas

    11. januar 2013 | 17:08

    Pazi kad ne mogu da verujem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA