PIROTSKA VIJAGRA: Sajam peglane kobasice

Kobasica se pravi od najkvalitetnijih vrsta mesa - junećeg, kozjeg, ovčijeg - bez imalo loja i uz dodatak belog luka, sudžuka i drugih začina zbog čega ima afrodizijačka svojstva

  • 3

U Sportskoj hali "Kej" u Pirotu 2. februara biće održan drugi po redu Sajam peglane kobasice na kome će se predstaviti ogroman broj proizvođača ovog jedinstvenog specijaliteta koga zbog svojih afrodizijačkih svojstava nazivaju pirotskom vijagrom.

 

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov najavio je da će pokrovitelj Sajma biti opština Pirot, a u organizaciji će učestvovati i Dom kulture, Sportski centar i Turistička organizacija Pirot.

 

Interesovanje proizvođača je ogromno. Prijave se mogu izvršiti u  prostorijama Turističke organizacije Pirot, a žiri će izabrati najbolje peglane kobasice, čiji će proizvođači dobiti prigodne nagrade. Već sada imamo najave da će na sajam organizovano doći i turisti iz susedne Bugarske - kazao je Zlatkov.

 

 

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i to od najkvalitetnijih vrsta mesa, junećeg, kozjeg, ovčijeg, bez imalo loja, uz dodatak belog  luka, sudžuka i drugih začina, zbog čega peglane kobasice imaju afrodizijačka svojstva.

 

Peglana kobasica se pravi tako što se tokom zimskih meseci, kada su niske temperature, suši na tavanu uz obavezno svakodnevno peglanje flašom, zbog čega imaju tradicionalni oblik potkovice.

 

Upravo zbog specifičnog načina proizvodnje koji isključuje bilo kakav vid termičke obrade peglana kobasica predstavlja izuzetno kvalitetan i zdrav proizvod koji se u pirotskom kraju služi kao meze tako što se seče na tanke listiće i služi uz dobro domaće vino.

 

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oteto-prokleto

    16. januar 2013 | 22:36

    Desio se skandal. Opština je PREOTELA manifestaciju od pravog autore - Momčila Đurđića, promenila joj ime , iz Prvenstva u Sajam, i sada će razbojnik predsednik opštine Vladan Vasić pokušati da sakuplja poene uz pomoć dvojice izdajnika cele priče Saše Lilića i Makija Savičća. Bedni ljudi!

  • Milos Bankovic

    16. januar 2013 | 17:12

    Pirotska peglana je čudo, imao sam prilike da probam, fenomenalne su ;) a i deluje :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA