KRAĐA STOKE: Ako štala nema katanac, policija ne izlazi na uviđaj

U Policijskoj upravi Lazarevac tvrde da su se odazvali svim pozivima oštećenih domaćina, ali da su za uviđaj potrebni određeni zakonski uslovi. Problem u ovom slučaju je to što štale i staje nisu obezbeđene

  • 2

Srpski domaćini moraće da zaključavaju svoje štale i dvorišta, jer policija na lice mesta izlazi samo ako su ispunjeni zakonski svi uslovi, odnosno ukoliko štale i staje imaju vrata i katance koje lopovi mogu da slome ili obiju.

Tragom priče o slučaju Andrije Markovića iz sela Barzilovica u opštini Lazarevac, kome su nepoznati počinioci iz štale odveli bika i zaklali ga u obližnoj šumi, od predstavnika PU Lazarevac tražili smo objašnjenje za tvrdnje ovog domaćina da policija ne reaguje na njegov i probleme njegovih suseda.

Kako je za Telegraf objasnio šef Odseka za suzbijanje kriminala PU Lazarevac Saša Milunović, ovakvih slučajeva je za poslednja dva meseca bilo ukupno pet, u selima Barzilovica, Vrbovno, Leskovac i Stubica, a policija je izlazila na uviđaj dva puta, kada su zakonom bili ispunjeni uslovi.

- U svim konkretnim slučajevima, po prijavi oštećenog lica da je izvršeno krivično delo, na lice mesta je izašla patrola policijske stanice Lazarevac. Policajci su obavili razgovor sa oštećenima i preneli zatečeno stanje, a kada su bili ispunjeni zakonski uslovi, uviđajna ekipa PU Lazarevac izvršila je uviđaj, a sve po odobrenju dežurnog javnog tužilaštva u Beogradu - kaže Milunović.

Prema odredbama Zakona, da bi policija izašla na lice mesta, počinilac dela mora da ima neku prepreku koju je savladao. To znači, u ovom slučaju, da je nešto slomio, obio, srušio, jer onda policija ima materijala za rad i ima odakle da uzme otiske. Ukoliko su štale neobezbeđene i otvorene, tako da u njih može ući bilo ko, u bilo koje doba dana, mogućnosti za delovanje policije su smanjene.

Milunović se posebno osvrnuo i na slučaj domaćina Markovića i rekao nam da je policija već na tragu mogućih počinilaca.

- U konkretnom slučaju ukradenog bika u selu Barzilovica, policija je izašla na uviđaj, prikupila neke dokaze i ima tragove o tome ko bi mogao da bude počinilac. Ja, u interesu istrage, ne mogu otkriti detalje, ali imamo indicije i saznanja o eventualnom izvršiocu navedenog krivičnog dela i daljim operativnim radom se radi na pronalaženju izvršioca - tvrdi šef Odseka za suzbijanje kriminala u lazarevačkoj policiji.

Pošto izgleda da je poštenje "potrošna" roba, na koju više niko ne može da računa, srpskim seljacima jedino ostaje da svoju, mukom stečenu imovinu dodatno obezbede kako bi je sačuvali. Kad je već ne čuva sistem.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    17. januar 2013 | 16:39

    Jel ovaj pandur lud ili nas pravi ludima???

  • zuža

    17. januar 2013 | 13:29

    znaci da stavim katanac izmedju nogu,u suprotnom svako sa punim pravom moze da naskace...gosopode boze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA