BOGOJAVLJENJE U SRBIJI: Mladići i devojke širom zemlje plivali za časni krst! (FOTO) (VIDEO)

- Na današnji dan Duh sveti sišao je na sve nas koji se krstimo u ime Oca, Sina i Svetoga duha - rekao je patrijarh Irinej, i naveo da su blagosloveni svi koji su kršteni, ali i koji će se krstiti

  • 4

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje, koje se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst širom zemlje, ali i u regionu.

Tradicionalno plivanje biće organizovano na četiri lokacije u Beogradu - kod restorana "Venecija" na Zemunskom keju, na Adi Ciganliji, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" i u Bečmenu. Plivanje za Časni krst biće organizovano i u Jagodini, Užicu na reci Djetinji, u Valjevu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, ali i u Banjaluci, Bijelom Polju, Beranama.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave "Bog se javi" i "Vaistinu se javi", a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda, koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane na to da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

BEOGRAD: PLIVALO SE NA ČETIRI LOKACIJE

Vaterpolo trener Žarko Nikolić (26) iz Zemuna prvi je danas stigao do Časnog krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Dunavu u Zemunu.

Za titulu nosioca Bogojavljenskog krsta u Zemunu nadmetalo se 215 plivača iz Srbije, ali i iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije, a pobedniku je Časni krst uručio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan.

- Na današnji dan Duh sveti sišao je na sve nas koji se krstimo u ime Oca, Sina i Svetoga duha - rekao je patrijarh, i naveo da su blagosloveni svi oni koji su kršteni, ali i koji će se krstiti.

Beograđanin Velimir Vukojević prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. On je bio prvi u konkurenciji od oko 60 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od nula stepena i vode od 3,6 stepeni, šačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa na Banovom brdu i težak je između 10 i 15 kilograma.

Trasa je bila duga 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista. Ledeni krst su iz helikoptera spustili padobranci, a nakon toga on je položen u vodu.

Osim na Adi CIganliji, tradicionalno plivanje organizuje se na još tri lokacije u Beogradu - kod restorana "Venecija" na Zemunskom keju, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" i u Bečmenu.

U Zemunu će po 16. put biti organizovano vađenje Bogojavljenskog krsta iz Dunava, čemu će prethoditi liturgija i litija u hramu Svetog oca Nikolaja, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

NIŠLIJE ZA ČASNI KRST PLIVALE U BAZENU

Dvadestogodišnji student biologije Petar Ilić pobednik je ovogodišnje trke za časni krst, koja je zbog visokog vodostaja, umesto na Nišavi, održana na niškom bazenu "Čair".

Za časni krst nadmetalo se 19 plivača, od kojih su najmlađi bili osamnaestogodišnji učenici Dušan Jocić i Saša Popović, a najstariji šezdesetogodišnji penzioner Ivan Đorđević, kojem je ovo bilo peto učešće na bogojavljenskoj trci.

Vladika niški Jovan je pobedniku uručio lovorov venac, a predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić, kao organizator, nagradu u vidu zlatnog lanca, krsta i 30.000 dinara.

Petar, kome je ovo bilo prvo učešće, priznao je da se smrzao, ali da nije ni pomislio da odustane od skoka u ledenu vodu.

- U početku mi je bilo mnogo hladno, ali kako sam se primicao krstu, zaboravio sam na sve, pa i na hladnoću. I ja sam iznenađen pobedom, s obzirom na tradicionalno učešće pripadnika Žandarmerije, koji su godinama odnosili pobedu u takmičenju za časni krst, ali je ovo dokaz da je najvažniji takmičarski duh - kazao je za naš portal pobednik.

KRAGUJEVAC: MEDICINSKI TERAPEUT PRVI DO KRSTA!

Viši medicinski terapeut iz Kragujevca Borko Marić pobednik je jubilarnog desetog nadmetanja u plivanju na Bogojavljenje za Časni krst, na kragujevačkom Šumaričkom jezeru, među 33 takmičara.

Blagojević (28) titulu pobednika, od kada učestvuje u plivanju za Krst časni, osvojio je dva puta u Kragujevcu i jednom, pre sedam godina, u Ćupriji.

- Prvi put sam za Krst plivao 2006. godine i od tada svake godine bio učesnik nadmetanja, izuzev 2010. godine, kada mi je ruka bila u gipsu - rekao je Marić u izjavi novinarima.

Uz blagoslov šumadijskog vladike Jovana, 33 plivača se nadmetalo u preplivavanju 33 metra do krsta položenog u vodu. Prijavilo se dvostruko više takmičara, pa su učesnici odabrani žrebanjem.

Neposredno pre početka nadmetanja, vladika Jovan sa sveštenstvom služio je moleban, a potom predvodio litije od mesta molitve na jezeru do mesta gde će početi plivanje i blagosiljao sve učesnike u plivanju, kao i organizatore takmičenja.

Takmičenju u plivanju za Časni krst prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ugledni privrednik Radoš Pljakić, kao i predstavnici Udruženja "Svebor", koje je organizator tog nadmetanja, kao i građani.

U ČAČKU POBEDILA DEVOJKA!

U Čačku je održano plivanje za Časni krt, a pobedu je odnela devojka Marija Petković.

- Drugi put učestvujem u trci za Bogojavljenski krst, a hvala momcima koji su se džentlmenski ponašali, jer su me pustili da prva doplivam - rekla je Tanjugu Petkovićeva.

Do ovog uspeha ona je došla pošto su preostalih 76 takmičara muškaraca u dogovoru odlučili da uđe u vodu tek kada je ona bila blizu cilja.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    19. januar 2013 | 16:20

    Svaka cast pobednicima i svima na ucescu. S verom u Boga za krst casni i majku Srbiju.

  • Igor Prenkic

    19. januar 2013 | 17:09

    Bravo vitezovi, SVAKA ČAST!!!! I kod nas u Crnoj Gori je bilo prelepo i veličanstveno sa našim Mitropolitom SVI SMO POBEDILI I OSVOJILI!!!! BOG SE JAVI!VAISTINU SE JAVI!

  • Bosnjak

    19. januar 2013 | 17:32

    Vjera u jednog boga podrazumijeva i to da nam je bog dao zdravlje da ga cuvamo a ovo cini mi se i nije najbolji nacin za to a jos crnje je to sto se desava uz blagoslov crkve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA