RUSI AMINOVALI: Menjajte projekte iz kredita

Srbija će moći da promeni projekat, ali će morati da poštuje formulu po kojoj je kredit ugovoren - da u realizaciju projekta budu uključene ruske kompanije

  • 0

Moskva nema ništa protiv da se odustane od izgradnje pruge Valjevo - Loznica, potvrđeno je "Novostima" u glavnom gradu Rusije.

Projekat, koji će se finansirati iz ruskog kredita, može da se zameni, ako je Srbiji važnija pruga na deonici Stara Pazova - Novi Sad, gde će se obnoviti postojeći i izgraditi drugi kolosek kako bi vozovi mogli da razviju brzinu do 160 kilometara na sat.

Novac, dakle, neće biti problem, ali projekta nema. Naime, kako piše taj list, samo za izradu glavnog projekta za deonicu Stara Pazova - Novi Sad potrebno je bar godinu dana.

U Beograd u subotu stiže predstavnik ruskih železnica, koji je u stalnom kontaktu sa svojim Ministarstvom finansija. To će biti prilika da se još jednom raspravi kako će se definitivno potrošiti 800 miliona dolara ruskog kredita.

Prema saznanjima "Novosti", od srpskih diplomata iz pregovaračkog tima, koji su u kontaktu sa ruskim partnerima, Srbija će moći da promeni projekat. Ipak, naša zemlja će morati da poštuje formulu po kojoj je kredit ugovoren - da u realizaciju projekta budu uključene ruske kompanije. 

Ruskim partnerima je važno da u Srbiji niko ne dovodi u pitanje to što će se iz kredita kupiti šine od Rusa, kao i sve ono što se u Srbiji ne proizvodi. Materijali, koji se mogu nabaviti u Srbiji, a za koje se transport iz Rusije ne bi isplatio, koristiće se kao domaći proizvod kako je odavno dogovoreno.

Kad je nedavno u Moskvi ministar Mlađan Dinkić potpisivao ugovor o ruskom kreditu za železnice u delegaciji je bio i Dragoljub Simonović, generalni direktor "Železnica Srbije“. Simonović i još dva člana delegacije bili su gosti ruskih železnica, pa su razgovarali i o realizaciji kredita.

Zbog toga su ruski partneri već znali da u Beogradu nameravaju da odustanu od projekta gradnje nove jednokolosečne elektrifikovane pruge Valjevo - Loznica.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA