Veće akcize na alkohol i cigare

U Ministarstvu finansija i privrede kažu da planiranim redovnim usklađivanjem akciza nisu obuhvaćeni nafta i kafa

  • 2

Akcize na alkoholna pića, pivo, cigare i cigarilose u Srbiji od sutra će biti veće za 12,2 odsto.

- Odlukom koju je Vlada juče usvojila izvršeno je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza na alkoholna pića, pivo, cigare i cigarilose - rečeno je u Ministarstvu finansija i privrede.

Nova akciza na rakije od voća, grožđa i specijalne rakije je 117,27 dinara po litru, a za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina akciza će od sutra biti povećana na 297,52 dinara po litru. Akciza na žestoka aloholna pića i likere povećana je na 190,69 dinara po litru.

Prema odluci Vlade Srbije, akciza na pića s niskim procentom alkohola povećana je na 19,58 dinara po litru, a na pivo na 22,17 dinara po litru.

Kod duvanskih proizvoda povećana je akciza na cigare i cigarilose na 21,07 dinara po komadu.

- Planiranim redovnim usklađivanjem akciza krajem januara nisu obuhvaćeni derivati nafte, cigarete i kafa - kažu u Ministarstvu finasija i privrede Srbije.

Prvo naredno usklađivanje iznosa akciza na cigarete i kafu biće, prema poslednjim izmenama Zakona o akcizama, u januaru 2014. indeksom potrošačkih cena za 2013, dok će prvo naredno usklađivanje dinarskih iznosa akciza na derivate nafte biti u januaru 2016. indeksom potrošačkih cena u 2015.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA