BAJATOVIĆ: Dogovor sa Rusijom o nižoj ceni gasa

- Prosečna cena za celu godinu biće na nivou od oko 370 dolara, naspram 488 dolara u poslednjem kvartalu 2012. godine - izjavio je direktor "Srbija-gasa"

  • 0

Generalni direktor "Srbija-gasa" Dušan Bajatović izjavio je da očekuje da će u razgovorima u Moskvi krajem nedelje biti dogovorena cena ruskog gasa za ovu godinu koja bi, u proseku, za ovu godinu iznosila oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

 

- Većina elemenata godišnjeg ugovora o snabdevanju gasom iz Rusije je pripremljena i očekujem da se na razgovorima u Moskvi krajem nedelje dogovorimo i oko konačne cene za 2013, koja će u proseku biti oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara gasa - izjavio je Bajatović.

 

On dodaje da će, prema aneksu ugovora, cena gasa u januaru i februaru biti 421 dolar.

 

- Ali kada potpišemo ugovor, ona će na kraju prvog kvartala biti poboljšana na oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Prosečna cena za celu godinu biće na nivou od oko 370 dolara, naspram 488 dolara u poslednjem kvartalu 2012, i biće u rangu cena koje plaćaju države koje troše znatno veće količine gasa nego Srbija - rekao je Bajatović.

 

Prema njegovim rečima, ugovor mora biti potpisan pre kraja februara, s tim da saglasnost treba da daju upravni odbori "Srbija-gasa" i "Gasproma".

 

- Ne možemo, međutim, ugovor da posmatramo samo kroz cenu. Srbija ima veliki problem sa neravnomernom potrošnjom, jer trošimo gas mnogo više zimi nego u letnjim mesecima. Standardni ugovor podrazumeva da stalno povlačite iste količine, plus minus 10 posto, a mi imamo mogućnost da kad želimo da povučemo više gasa, to plaćamo po ceni iz ugovora - rekao je Bajatović.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA