BURA U NIŠU: Supruga gradonačelnika dobila posao u medicini rada, zaposleni tvrde da je konkurs namešten

Zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika tvrde da je "niška prva dama" dobila posao kako bi gradska uprava produžila mandat sadašnjoj upravi te institucije. Sa druge strane, v.d. direktora niške medicine rada tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom

  • 14

Supruga gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS), Nataša Mitrović Perišić, dobila je posao u niškom Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, iako je već radila u Vojnoj bolnici. Zaposlenje "niške prve dame" izazvalo je pravu buru jer radnici tzv.medicine rada smatraju da su njenim angažovanjem prekršena predizborna obećanja da u preduzećima i ustanovama kojima upravlja grad, neće biti novog zapošljavanja.

Radnici ove zdravstvene ustanove strahuju da će doživeti sudbinu niškog Doma zdravlja, koji sada plaća danak prekomernom zapošljavanju jer više nema para za plate tolikog broja ljudi.

USLUGA GRADONAČELNIKU?

Supruga niškog gradonačelnika počela je da radi u ZZZR –u 22. januara kao lekar internista po konkursu koje je ova zdravstvena ustanova raspisala 26. decembra prošle godine. Međutim, njene nezadovoljne kolege uputile su medijima pismo u kojem se ističe da smatraju da je v.d. direktorka ove zdravstvene ustanove Marijana Mitić zaposlila gradonačelnikovu ženu kako bi ga zadužila, jer je upravo u toku konkurs za izbor direktora ZZZR, o čemu odlučuje grad koji nad ovom ustanovom ima osnivačka prava.

U razgovoru za naš portal oni naglašavaju da im internista nije bio ni potreban, jer su ustanova primarne zdravstvene zaštite, ta da je ako im je sada postao neophodan, posao je trebalo dati nekome ko ga nema. Oni smatraju i da su uslovi konkursa bili tačno precizirani prema kvalifikacijama supruge gradonačelnika, te da drugi zainteresovani za ovaj posao, nisu imali nikakve šanse.

UPRAVA ZAVODA: SVE JE BILO PO ZAKONU

Međutim, v. d. direktora ZZZR Marijana Matić odbacuje ove navode, karakterišući ih kao hajku protiv nje, a baš povodom upravo raspisanog konkursa za prvog čoveka ove zdravstvene ustanove.

- Sve smo uradili po zakonu, oglas je objavljen na sajtu Ministarstva zdravlja i Nacionalne službe za zapošljavanje. Tražili smo internistu sa magisterijumom i sa više od deset godina radnog iskustva. Magistar nam je bio potreban jer smo nastavna baza Medicinskog fakulteta, što podrazumeva i rad sa studentima, a deset godina rada u struci je garancija da smo dobili iskusan kadar. Imamo nameru da širimo delatnost, da otvaramo i Centar za invalide, pa nam je internista bio potreban. Za ovaj posao se interesovalo troje kandidata, konkursnu dokumentaciju je podnelo dvoje, a samo je doktorka Perišić ispunjavala uslove - objašnjavaju Matićeva i njeni saradnici iz ZZZR-a.

Ni gradonačelnik Perišić ne vidi ništa sporno u zapošljenju svoje supruge.

- Moja žena nije na ovaj posao došla sa ulice, već iz Vojne bolnice gde je radila od 1985. godine. Ona je specijalista interne medicine, magistar i subspecijalista endokrinologije. U Vojnoj bolnici je bila šef odseka za endokrinologiju. Nju je odabrala konkursna komisija, a njenim prelaskom je oslobođeno mesto za zapošljavanje u Vojnoj bolnici - kaže Perišić.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos trajkovic

    8. februar 2013 | 21:28

    A gde ce veliki doktor da cerku zaposli

  • Aleks

    8. februar 2013 | 23:43

    Konkurs sa slikom zene gradonacelnika. I sve je kao legalno i u redu.

  • Trt

    8. februar 2013 | 23:26

    Odvuci se Klisuro u klisuru iz koje si dosao pa pretpostavljaj tamo sta hoces.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA