OPET: Neki proizvodi poskupljuju 40 odsto!

Pića, zimnica, kućna hemija ove nedelje u trgovinama skuplji i do 40 odsto. Najveći rast cena kod ribljih namaza. Poskupljenje jaja od narednog meseca

  • 2

Uvozni sokovi, vina, razni namazi, konzervirana hrana, pojedine vrste domaće zimnice, keksa i bombona, kao i kućne hemije samo su neki od proizvoda koji su poskupeli ove nedelje.

Većina proizvoda sa ove liste skuplja je od jedan do šest-sedam odsto, a neki uvozni artikli i do 40 odsto! Kao glavni uzrok dobavljači navode skuplje sirovine i troškove poslovanja.

- Krem "fineti" od jednog kilograma je sa 650 poskupeo na 700 dinara, a tegla barene paprike od 680 grama skuplja je za petinu i košta 157 dinara - kažu trgovci.

- Uvozni "sovinjon" od 0,75 litara umesto 554 košta 583 dinara. Za 10 odsto više prodaju se i neki omekšivači i sredstva za pranje posuđa, a deterdžent od tri kilograma "dečji sapun" je sa 456 "skočio" na 556 dinara.

Cene nekih artikala povećane su i do 40 odsto. To se pre svega odnosi na skuplje riblje namaze. Tako je tunjevina od 160 grama sa 265 dinara poskupela na čak 389 dinara, a neke salate od 320 grama sada su 690 dinara, dok im je prethodna cena bila 496 dinara. Trgovci kažu da kod osnovnih namirnica, mleka i mesa, tokom februara ne očekuju veća pomeranja cenovnika.

- U prvih pet meseci ove godine mogu se očekivati inflatorni pritisci zbog rasta cena pod kontrolom države, kao što su struja, gas, akcizna roba, dok u drugoj polovini godine može da dođe do pada cena.  Ukoliko poljoprivredni rod bude prosečan, u uslovima opadajuće kupovne moći, koji je veliki teg proizvođačima i trgovcima da ne pomišljaju na neracionalno povećanje svojih cena, u 2013. godini se može očekivati jednocifrena stopa inflacije. Malo je, ipak, verovatno u projektovanim okvirima od 5,5 odsto, već je realnije računati sa rastom cena od 7,5 odsto  - izjavio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Jaja će poskupeti već od sledećeg meseca, jer se u ovom periodu godine smanjuje broj nosilja. Za komad na tezgama sada treba platiti od devet do 14 i 15 dinara, a u supermarketima cena im ide i do 17 dinara.

- Početkom marta očekuje se blagi skok cena jaja na tržištu, koja će uoči Uskrsa da poskupe najviše 10 do 15 odsto, odnosno dinar ili dva po komadu.  Prema našim procenama, jaja će ove sezone opet biti znatno povoljnija nego lane, kada su pred Uskrs dostizala i 25 dinara po komadu - kaže za "Novosti" Dragiša Jović, direktor firme "Mikros".

Ako je želja Ministarstva trgovine da se u socijalnoj korpi nađu kvalitetni proizvodi, poput jogurta, mleka, hleba, pilećeg, junećeg, svinjskog mesa, ribe i sve ono što predstavlja neophodne dnevne potrepštine, onda ta akcija ima smisla.

- Pre socijalne korpe trebalo je napraviti socijalnu kartu, koja bi tačno mogla da definiše korisnike te korpe i da bi se znao broj stanovnika kojima je ta korpa potrebna. Ako je zvanična potrošačka korpa 64.000 dinara, a prosečna plata oko 46.000, onda je pitanje da li smo svi mi socijalno ugroženi ili više od 50 odsto potrošača u Srbiji i ko ima pristup socijalnoj korpi - objasnio je Goran Popović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

(I. M. / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA