SPC: Papa pokazao visoke kriterijume

- Doba Benedikta XVI je doba duboke krize i kontroverzi u Rimokatoličkoj crkvi. Da li je on ekstremno konzervativni papa kurijalnog profila ili čovek koji je pokušao da očuva crkvenost pred udarima sekularizacije, pokazaće vremenska distanca i sud istorije - objavljeno je na sajtu SPC

  • 2

Činom dobrovoljnog povlačenja koji je za poštovanje, poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI pokazao je doslednost i visoke kriterijume, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva (SPC).

 

- Doba Benedikta XVI je doba duboke krize i kontroverzi u Rimokatoličkoj crkvi. Da li je on ekstremno konzervativni papa kurijalnog profila, kako ga optužuju mnogi u njegovoj Crkvi, naročito u njegovoj otadžbini, ili čovek koji je pokušao da očuva crkvenost pred udarima sekularizacije, kako tvrde drugi, pokazaće vremenska distanca i sud istorije - objavljeno je na sajtu SPC.

 

U svakom slučaju, kako je navedeno, njegovu teološku kompetentnost i duhovni integritet ne osporavaju mu ni najžešći kritičari.

 

Papa Benedikt XVI najavio je danas da se 28. februara povlači sa dužnosti.

 

On je prvi papa koji se odlučio na ovaj korak posle 600 godina.

 

- Svestan ozbiljnosti ovog čina, u punoj slobodi objavljujem da se odričem Rimske biskupije koju su mi poverili kardinali 19. aprila 2005 - rekao je papa, najavljujući svoje povlačenje, prenala je italijanska novinska agencija Ansa.

 

Benedikt XVI je, kako prenose mediji, rekao da mu snaga popušta poslednjih meseci do "mere da mora da prizna da nije u stanju da adekvatno ispunjava dužnost koja mu je poverena".

 

- Pošto sam preispitao savest pred Bogom, siguran sam da više nemam dovoljno snage da budem na čelu Rimske biskupije - rekao je papa, preneo je Bi-Bi-Si.

 

Kardinal Racinger je izabran za papu u 78. godini kao jedan od najstarijih papa u novijoj istoriji.

 

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    11. februar 2013 | 23:44

    A mozda mu je na savesti Jasenovac i ostali zlocini koje je pocinio Vatikan?

  • русија

    12. februar 2013 | 02:03

    тешко да имају савјест. сачувај нас Боже наших екумениста који њима теже

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA