0

Prva kolektivna tužba protiv "Hipo", "Pireus" i "EFG" banke!

Prva kolektivna tužba u istoriji srpskog pravosuđa podneta je protiv ove tri banke zbog nedopuštenog ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži

Hipo Alpe Adria banka
Foto: Hypo-alpe-adria

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv tri banke. Ovom tužbom se traži zaštita kolektivnih interesa bankarskih klijenata, saopšteno je iz udruženja.

Kako je navedeno, radi se o prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosuđa, a kako je predsednik udruženja Dejan Gavrilović rekao, podneta je protiv “Hipo Alpe-Adrija” banke, “Pireus” i “EFG” banke.

– Razlozi tužbe bazirani su na ispravljanju posledica koje je na korisnike kredita ostavilo, po nama, nedopušteno ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i posledica jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži  – navedeno je u saopštenju.

Gavrilović je objasnio da su navedene tri banke izabrane “iz tehničkih razloga”, odnosno zato što za njih postoji najviše dokumentacije.

U Efektivi smatraju da će uspeh u ovom sporu “u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj”.

– Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima, koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća – saopštilo je to udruženje.

Oni su pozvali Narodnu banku Srbije da na strani tužioca uzme učešće u ovom postupku, te da na taj način donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja koje je, takođe, doprinelo teškom položaju bankarskih klijenata”.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: EFG Banka, Hipo Alpe-Adria banka, NBS, Pireus banka, Tužba, Udruženje Efektiva

foto dana

video dana