Da li Jovanka poseduje milionski vredne Titove predmete?

Advokat Toma Fila tvrdi da je najvrednije što Jovanka ima njen lični nakit dobijen od Tita, dok Joška Broz kaže da su meta provalnika bila dokumenta važna za ostavinsku raspravu

  • 0

Tri dana nakon što su lopovi obili vilu Jovanke Broz i iz nje navodno odneli Titov sat "brajtling" vredan trista hiljada dolara, u javnosti se mogu čuti sasvim oprečne reakcije. Od toga da pljačke nije ni bilo, do toga da su pored sata ukradene i druge dragocenosti čija se vrednost meri milionima.

Kao jedan od razloga za konfuziju navodi se to što je Jovanka, uplašena da bi mogla da ostane i bez ostalih dragocenosti, koje su joj ostale iza Tita, izmenila prvobitnu priču. Podsetimo, advokatima je u prvi mah rekla da joj je sat ukraden, a onda iste navode nije želela da potvrdi policiji.

I dok bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, podržava Jovankino "povlačenje" iz priče, naglašavajući da prvi put čuje da joj je ukraden sat i da se provala zapravo uopšte nije ni dogodila, Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita tvrdi sasvim suprotno.

- Nema nikakve sumnje da se provala dogodila! I to se nije desilo slučajno - počinje priču za Telegraf Joška, pa nastavlja:

- Ono za čim su provalnici zapravo tragali su dokumenta, u kojima su popisane stvari iz Titove zaostavštine, a oko kojih se vodi mučni, tridesetogodišnji ostavinski proces. S obzirom na to da je Jovanka u prvoj izjavi potvrdila da su joj osim sata i nešto novca ukradeni i "neki papiri" iz radnog stola, iskreno se nadam da je imala kopije tih dokumenata i da su u vreme krađe bili na nekom drugom mestu.

Ni oko toga da li je Jovanka uopšte imala "brajtling" sat kod sebe i koje još dragocenosti ima u vili "Bor", priče se ne slažu.

Joška tvrdi da je Jovanka svakako imala pomenuti sat i da se u vili sigurno nalaze i druge vredne stvari iz Titove zaostavštine, poput skulptura, vaza, dukata, posuđa i nakita.

- Jovanka je u više navrata podnosila sudu spiskove lične imovine, na kojima se nalaze brojne dragocenosti iz rezidencije u Užičkoj 15, koje su stečene u bračnoj zajednici, a na koje polaže pravo - kaže Broz.

Fila, međutim, tvrdi da su dragocenosti koje Jovanka poseduje daleko skromnije:

- O satu marke "brajtling" ne znam ništa. Sve što od famoznih dragocenosti Jovanka ima jeste lični nakit. Reč je o Titovom poklonu, koji Jovanka nosi od 1980. do danas - objašnjava Fila, koji ne može da proceni kolika je njegova vrednost.

Izjavu policije da pljačke nije ni bilo, Jovankin advokat i punomoćnik Bojana Pavlović Šarić kratko je prokomentarisala:

- Ako pljačke nije bilo, onda pitam policiju šta je provalnih hteo? Možda da popije kafu sa Jovankom?

Inače, u Titovoj zaostavštini, oko čijeg se nasleđa vodi decenijski spor, između ostalog, nalaze se i austrougarski dukati, nameštaj u duborezu, vredna filatelistička kolekcija, nakit od dragog kamenja, kovani novac, zlatnici, posuđe od porcelana, ali i čuveni Orden Suvorova, koji su osim njega imali samo Staljin i maršal Žukov, kao i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA