Profesor sa lažnom diplomom prevario srpske, hrvatske i bosanske univerzitete!

Šaban Nurić iz Gračanice uspeo je da prevari mnoštvo privatnih univerziteta, a ceo slučaj izašao je na videlo kad su se studenti iz Smederevske Palanke žalili na loš kvalitet nastave

  • 1

Lažni profesor uspeo je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih univerziteta Mičigen Stejt Juniversiti koju je imao - lažna.

Šaban Nurić iz Gračanice uspeo je da prevari čak i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srbije, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava, piše taj list, i dodaje da je na osnovu ove diplome Nurić držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu, tvrde banjalučke "Nezavisne novine".

Ceo slučaj izbio je na videlo nakon što su ove novine dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su se žalili na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.

"Nezavisne" su nakon dobijanja ove informacije uputile dopis Univerzitetu Mičigen, na kom je potvrđeno da "se sa stoodstotnom sigurnošću radi o falsifikatu". U Studentskoj službi te ustanove im je potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan i da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.

Komisija Ministarstva prosvete i kulture RS za priznavanje diploma je Nuriću diplomu priznala 17. februara 2009. godine.

- Komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na osnovu dokumenata koje dobije od sekretara komisije utvrdi da li postoji univerzitet koji je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rešenje - rekao je profesor Mile Dmičić, koji je bio na čelu komisije.

Jelena Starčević, sekretar komisije, istakla je da je ministarstvo pokrenulo postupak provere diplome čim je dobilo informaciju od ovog lista.

Nurić je ovim novinama rekao da se radi o nesporazumu i da nisu mogli da dobiju s Univerziteta ništa bez njegove saglasnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    21. februar 2013 | 21:51

    "Profesore"svaka vam čast.Vi ste maher od zanata.A sad pravo u politiku,kandiduj te se imate moj glas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA