KRIVA JESENJA ŽETVA: Kukuruz uzrok zatrovanog mleka

Da bi se izbegla povećana koncentracija aflatoksina u mleku, nakon žetve je trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza, kažu u PKS, i dodaju da je mleko bezbedno za konzumiranje

  • 0

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović izjavio je da je greška koja je dovela do kontaminiranog mleka nastala još tokom jesenje žetve mešanjem zdravog i zaraženog kukuruza.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tada trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smestiti u silose.

Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozović je rekao da kontrolu sporovde "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".

On je istakao da je mleko namirnica koja je "okidač" na listi namirnica životinjskog porekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj meri nego što je to mleko".

- Do 2011. godine imali smo dozovljeni nivo aflatoksina 0,5, a sada je to 0,05. Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, kada je bio viši nivo, i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zbunjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno - ocenio je Brozović.

Prema njegovim rečima, jedini način da se reši situacija oko kontaminiranog mleka jeste terenski rad, odnosno obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.

(I. M. / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA