LEČIĆ: JSO čuvala Šiptara, Miškovića i njegovog sina

- Neko na visokoj funkciji iz resora javne bezbednosti mogao je da odobri da pripadnici JSO čuvaju Dušana Spasojevića, Miroslava Miškovića i njegovog sina - izjavio je bivši pripadnik rasformirane JSO Veselin Lečić

  • 1

Bivši pripadnik rasformirane JSO Veselin Lečić rekao je da su pripadnici jedinice čuvali vođu "zemunca" Dušana Spasojevića, Miroslava Miškovića i njegovog sina.

- Neko na visokoj funkciji iz resora javne bezbednosti tako nešto je mogao da odobri, verovatno uz instrukcije iz političkog vrha - rekao je Lečić na suđenju za oružanu pobunu "crvenih beretki" novembra 2001. godine.

Lečić je pristupio jedinici juna 2001. godine, a Spasojevića i Miškovića su već tad, kako je kazao, čuvali pripadnici jedinice.

JSO je, prema njegovim navodima, čuvala i Ljubišu Buhu Čumeta, nekadašnjeg šefa surčinskog klana, kao i funkcionera DOS Čedomira Jovanovića.

Optuženi Milorad Ulemek Legija kazao je da su pripadnici JSO čuvali Dušana Spasojevića "zato što se osetio ugroženim zbog otmice Miroslava Miškovića". On je dodao i da je "Spasojević izrazio strah za svoju bezbednost", jer je policiji ispričao da je Miškovića, 2001. otelo obezbeđenje Ratka Mladića, kako bi se obezbedila sredstva za skrivanje haškog optuženika.

- Na osnovu te priče Spasojeviću je odobreno obezbeđenje JSO - ispričao je Ulemek. Kasnije su za otmicu Miškovića bili osumnjičeni pripadnici "zemskog klana", koji je predvodio Spasojević.

Pripadnici "crvenih beretki" Zvezdan Jovanović, Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mićo Petraković i Veselin Lečić optuženi su za oružanu pobunu novembra 2001. godine.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine u logoru Keraterm.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto-puta Beograd-Niš kod "Sava" centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, navodi se u optužnici.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA