Stounhendž bio porodično groblje?

Britanski istraživači predstavili su novu teoriju o poreklu Stounhendža, po kojoj je njegova prvobitna namena bila groblje za elitne porodice

  • 0

Britanski istraživači predstavili su novu teoriju o poreklu Stounhendža, po kojoj je njegova prvobitna namena, 3.000 godina pre Hrista, bila groblje za elitne porodice.

Istraživači su naveli da analiza kremiranih kostiju 63 osobe, iskopane sa lokacije Stounhendža, nagoveštava da su grupe porodica bile sahranjivane u kružnom ograđenom prostoru, u većoj, ranijoj verziji Stounhendža, sagrađenoj 500 godina pre spomenika koji je nama danas poznat.

Profesor Majk Parker Pirson, sa londonskog Univerzitetskog koledža, rekao je da su na lokaciji današnjeg Stounhendža pronađeni ostaci muškaraca, žena i dece, i da je mesto gde su počivale njihove kosti prvobitno bilo obeleženo velikim kamenovima.

Pirson je, takođe, naveo da je istraživanje ostataka naselja, pronađenih nedaleko od Stounhendža, pokazalo da je oko 10 godina 4.000 ljudi iz cele Britanije učestvovalo u gradnji Stounhendža.

Stounhendž je građevina iz neolita i bronzanog doba, u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltširu.

O 1986. godine je na Uneskovoj listi zaštićene baštine.

Stounhendž spada u megalitne spomenike, jer je građen od ogromnih kamenih blokova.

Naučnici se ni danas ne slažu po pitanju svrhe ili motiva njegove izgradnje, ali većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA