Socijalisti menjaju dan Valjeva!

Na inicijativu SPS biće promenjen Statut Valjeva, kojim je predviđeno da se ubuduće ponovo obeležava 15. septembar, Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, umesto 20. marta, Dana oslobođenja Valjeva u Prvom srpskom ustanku 1804. godine

  • 0

Valjevo će, prema svemu sudeći, od ove godine kao Dan grada ponovo obeležavati 15. septembar! Tu odluku pokušavaju da „proguraju“ valjevski socijalisti i da ukinu 20. mart, koji je kao Dan Valjeva pre 11 godina ustanovila demokratska vlast.

Istoričari smatraju da je ta odluka sramna, jer je, kako tvrde, 15. septembar istorijski falsifikat.

Na inicijativu SPS biće promenjen Statut Valjeva, kojim je predviđeno da se ubuduće ponovo obeležava 15. septembar, Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, a da bude ukinut 20. mart, Dan oslobođenja Valjeva u Prvom srpskom ustanku 1804. godine, koji se do sada obeležavao kao Dan Valjeva.

Konačnu reč o ovom predlogu daće odbornici lokalnog parlamenta na sednici koja je zakazana za 18. mart, ali izvesno je da će ovaj predlog SPS dobiti „zeleno svetlo“ odbornika, jer socijalisti, zajedno sa SNS, DSS, URS, GG „Pobeda“ i Pokretom za Valjevo, čine vladajuću većinu u gradu na Kolubari.

Istoričar Vladimir Krivošejev smatra da je ova odluka sramna i poziva političare da još jednom dobro razmisle pre neko što daju podršku ovom predlogu valjevskih socijalista.

- Mora se znati da je 15. septembar istorijski falsifikat, jer je Valjevo u Drugom svetskom ratu oslobođeno 18. septembra. Taj datum vređa malobrojne Valjevce i njihove potomke, koji su nakon tog dana bili zatvarani, proganjani i doživljavali torture. S druge strane, 20. mart 1804. godine je važan datum za Valjevo, jer tada prestaje da bude turska kasaba u Otomanskoj imperiji. Istorijski i civilizacijski značaj procesa započetog 1804. je znatno veći nego značaj oslobađanja Valjeva od nemačke okupacije - smatra Krivošejev.

Pošto će odluka o promeni datuma Dana grada biti doneta samo dva dana pred 20. mart, koji se po važećim odlukama i dalje obeležava kao Dan Valjeva, lokalna vlast je rešila da taj datum simbolično obeleži, dodelom nagrada najboljim đacima valjevskih osnovnih i srednjih škola, dok će i ove godine izostati svečana akademija i dodela najviših priznanja istaknutim pojedincima u više oblasti.

Prošlogodišnje obeležavanje Dana grada obeležio je skandal. Naime, pošto grupi okupljenoj oko SPS nisu odgovarali pojedini kandidati za dodelu najviših priznanja povodom Dana Valjeva, odbornici lokalnog parlamenta odlučili su da nikome ne uruče godišnje nagrade, a izostala je i tradicionalna svečana akademija.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA