Iz Srbije godišnje "nestane" pet milijardi dolara

Srbija je najgore rangirana balkanska država po količini nelegalno izvučenog novca, proizilazi iz izveštaja američke organizacije Global fajnenšel integriti

  • 1

Prema izveštaju američke organizacije Global fajnenšel integriti (GFI), Srbija je najgore rangirana balkanska zemlja po količini nelegalno izvučenog novca.

Čak pet milijardi dolara je svake godine, u periodu od 2001. do 2010. godine, nelegalno nestalo iz Srbije, procena je finansijskih stručnjaka iz istraživačke i advokatske organizacije GFI.

Srbija je na listi, od ukupno 143 zemlje sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima, zauzela 16. mesto.

Podaci su dobijeni upoređivanjem različitih podataka o uvozu i izvozu za svaku zemlju pojedinačno, koji su zatim pokazali da su kompanije prijavile manji izvoz i zaradu nego što su zapravo imale, ili da su uvezle i platile znatno više nego što to zaista jesu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan Milosavljevic

    21. mart 2013 | 12:35

    A inspektori jure firme od 20 kvadrata,policija kaznjava . Zbog pojasa sirotinja placa jer "steti drzavi".Vlast je paukova mreza u koju se muve hvataju a slonovi prolaze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA