AZIJA, BURE BARUTA: Kina na ivici rata s Amerikom i Japanom zbog spornih ostrva! (FOTO)

Japanski list "Nikei", citirajući neimenovani izvor u Pentagonu, piše da će japanski i američki zvaničnici izaći sa zajedničkim vojnim planom o ponovnom zauzimanju ostrva u Istočnom kineskom moru ukoliko ih Kina okupira. "Odlučnost i volja kineskih vojnih snaga da očuvaju kineski suverenitet i teritorijalni integritet su postojana", kažu Kinezi

  • 0

Kina je danas najavila "odlučnu" odbranu svog teritorijalnog integriteta, nakon što je objavljen izveštaj da će Japan i Sjedinjene Države napraviti plan da pariraju bilo kakvoj kineskoj invaziji na sporna ostrva u Istočnom kineskom moru.

Japanski list "Nikei", citirajući neimenovani izvor u Pentagonu, piše da će japanski i američki zvaničnici izaći sa zajedničkim vojnim planom o ponovnom zauzimanju ostrva u Istočnom kineskom moru ukoliko ih Kina okupira.

Zajedničke pripreme, koje će biti okončane do leta, biće prve od strane saveznika koje se odnose na pretnje napadom na specifičnu oblast koju drži Japan, piše poslovni list.

"Nikei" navodi da je cilj plana da odvrati Peking od zahteva za tvrdnjama o suverenitetu nad ostrvima pod kontrolom Tokija, koje u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Diaoju.

Napetosti između dve zemlje su porasle poslednjih meseci nakon što je Tokio kupio ostrva od privatnog japanskog vlasnika i to dovelo do protesta u Kini i zahteva za bojkotom japanske robe.

Peking redovno šalje vladine brodove u obilazak ostrva, a Tokio je optužio kinesku mornaricu da je uperila radar za navođenje paljbe na jedan japanski vojni brod u januaru.

U faksiranom odgvoru agenciji AFP, kinesko ministarstvo odbrane je reklo danas da je videlo izveštaj lista "Nikei" i ponovilo stav Pekinga da ostrva pripadaju Kini.

- Odlučnost i volja kineskih vojnih snaga da očuvaju kineski suverenitet i teritorijalni integritet su postojana - navelo je ministarstvo.

- Mi se čvrsto protivimo bilo kakvim akcijama koje bi mogle dodatno da komplikuju i otežaju situaciju - kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države su nekoliko puta inače ponavljale da se sporazum o japansko-američkoj odbrani odnosi i na ostrva, što znači da bi američke trupe reagovale s japanskim saveznicima ukoliko bi Kina fizički zauzela ostrva.

"Nikei" je naveo da će šef generalštaba japanskih snaga za samoodbranu general Šigeru Ivasaki ove nedelje o novom planu razgovarati na Havajima s admiralom Samuelom Loklirom, kamandantom američke pacifičke komande.

Japan i SAD već imaju slične zajedničke planove akcije u pogledu moguće krize na Korejskom poluostrvu ili oko Tajvana, naveo je list. Takođe, japansko rukovodstvo planira da promeni Ustav kako bi imao pravo da ratuje i van odbrambenih okolnosti.

Telegraf je ranije pisao da je kineska tvrdnja da im sporna ostrva pripadaju zapravo novijeg datuma: pre 70 godina smatrali su ih japanskim posedom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA