USKORO: Bista Franje Tuđmana u Splitu!

Statua Tuđmana će biti visoka gotovo puna tri metra i izlivena u bronzi, sa rukom položenom na granitnu kocku dimenzija 1,40 sa 1,40 metara, koja simbolizuje šahovnicu iz hrvatskog grba

  • 1

Spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu biće postavljen u Splitu do lokalnih izbora koji će biti održani u maju.

Prema radu koji je izabran, statua Tuđmana će biti visoka gotovo puna tri metra i izlivena u bronzi, sa rukom položenom na granitnu kocku dimenzija 1,40 sa 1,40 metara, koja simbolizuje šahovnicu iz hrvatskog grba.

Spomenik bi trebalo da bude postavljen na istom mestu na kom je predsednik SFRJ Josip Broz Tito održao poznati govor na splitskoj Rivi 1962. godine.

Na konkurs za spomenik Tuđmanu, objavljenom početkom godine, prijavljeno je 12 radova, odabran je rad "dvojca" iz Zagreba, arhitekte Branka Silađina i vajara Zorana Jurića, a prva nagrada iznosi 70 hiljada kuna.

Spomenik će biti plaćen iz gradske blagajne u kojoj je rezervisano više od milion kuna, ali se pretpostavlja da troškovi ne bi trebalo da premaše 800 hiljada kuna.

Kako prenosi portal index.hr, Tuđmanov spomenik nije jedino što će Splićani dobiti od gradonačelnika Željka Keruma do izbora. Naime, na južnoj padini Marjana trebalo bi da bude podignut i krst, koji će s postoljem biti visok između 15 i 16 metara i trebalo bi da se vidi s Rive.

Za krst su prikupljene donacije, ne radi se o prezahtevnom poslu, tako da bi sve moglo biti gotovo najdalje do drugog izbornog kruga krajem maja, potvrdio je "Indeksu" zamenik gradonačelnika Jure Šundov.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljiljana

    22. mart 2013 | 18:55

    Bas nas briga za tu vest imate li vi neke druge informacije za objavu a ne ovo s....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA