DEJANOVIĆ: Deci oboleloj od leukemije uveden ispravan lek

Lek koji dobija pobedu u borbi sa neizlečivim bolestima ne sme se isključivati zato što ima jeftinijeg, smatra ministarka zdravlja

  • 1

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović rekla je danas da je generička paralela leka "glivek", koja je uvedena u lečenje pacijenata sa mijaloidnom leukemijom, posle šest meseci upotrebe pokazala efikasnost, i da stručna komisija Ministarstva zdravlja tvrdi da se radi o ispravnom leku.

Dejanović je objasnila da je prošle godine umesto leka "glivek" Republički fond za zdravstveno osiguranje nabavio njegovu generičku paralelu, koja je mnogo jeftinija, kako bi se povećao broj ljudi koji primaju terapiju.

- Moramo da radimo mnogo više na etičkoj komponenti ovakog načina razmišljanja. Lek koji dobija pobedu u borbi sa neizlečivim bolestima ne sme se isključivati zato što ima jeftinijeg - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je generička paralela koja je uvedena umesto "gliveka" praćena šest meseci i da se tek sada može reći da je terapija dala rezultate.

U septembru prošle godine Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za nabavku leka za lečenje pacijenata koji boluju od mijaloidne leukemije i koji su do tada koristili lek "glivek".

Na tenderu je pobedio ponuđač koji je dao povoljniju ponudu i nabavljena je generička paralela ovog leka.

Roditelji obolele dece su se pobunili zbog toga, jer su im deca dobro reagovala na terapiju "glivekom" i bili su u strahu da će im se zdravstveno stanje pogoršati.

Roditelji su tvrdili da lek koji se uvodi njihovoj deci nije dovoljno ispitan i da može doći do neželjenog dejstva.

Mnogi od njih opredelili su se za nabavku "gliveka" u inostranstvu i za nabavku leka morali su da izdvoje oko 2.000 evra.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA