8

ANĐELE, UZ TEBE SMO! Tijana sutra putuje u Hjuston na transplantaciju srca

Roditelji Tijane Ognjanović (8) uspeli da pronađu kompaniju koja ima specijalizovane avione za medicinski transport i licencu za let u Ameriku. Komercijalne kompanije odbile da je prevezu zbog velikog rizika

Tijana Ognjanović
Foto: tijanaognjanovic.com

Osmogodišnja Tijana Ognjanović trebala bi sutra da otputuje u Hjuston na transplantaciju srca, jer su roditelji uspeli da pronađu kompaniju koja ima specijalizovane avione za medicinski transport.

– U ovom trenutku se sve to završava i Tijana bi trebalo sutra da otputuje u Hjuston na transplantaciju srca. Pronađena je strana agencija specijalizovana za medicinski transport, koja ima licencu za let u Ameriku – rekao je Tanjugu prof. Jovan Košutić, kardiolog u Institutu za majku i dete, koji Tijanu leči od 2007. godine, kada je uspostavljena dijagnoza.

On je naglasio da je avion kompletno opremljen neophodnim aparatima, ima svoje lekare i medicinske sestre, tako da će verovatno iz ove ustanove u pratnji biti samo jedan lekar i to dr Sergej Prijić.

“Ukoliko ne budu išli lekari ove agencije, mi ćemo poslati još jednog našeg lekara”, kazao je prof. Košutić.

Prvobitno je planirano da mala Tijana otputuje za Hjuston redovnim letom, ali su sve komercijalne avio-kompanije odbile da je prevezu zbog velikog rizika po njeno zdravlje.

Maloj Tijani Ognjanović pre šest godina dijagnostikovana je restriktivna kardiomiopatija, tako da je jedini lek transplantacija srca.

Intervencija je prvo trebalo da bude urađena u AKH bolnici u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali se zdravstveno stanje male Tijane pogoršalo, tako da su roditeljima u ovoj bolnici rekli da je ne mogu staviti na listu čekanja i obaviti transplantaciju, jer su šanse da preživi operaciju u ovom centru svega dva posto.

Jedina šansa za ovu devojčicu ostala je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima, gde su roditeljima prvo tražili 1.015.000 dolara, da bi posle intervencija i pritisaka sa raznih strana taj iznos bio smanjen za 30 odsto, na 710.000 dolara.

Foto: texaschildrens.org

Foto: texaschildrens.org

 

U velikoj humanitarnitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnostii i građani, prikupljen je neophodan novac za njeno lečenje.

Iako je, pomoću donacija u okviru humanitarne akcije, porodica uspela da skupi dovoljno novca za operaciju u Hjustonu i da dobije američke vize, pojavio se novi problem: avio-kompanije nisu htele da prevezu Tijanu, jer bi, u njenom stanju, takav poduhvat bio vrlo rizičan.

Problem je bio i u tome što let kojim će Tijana biti prevezena u Hjuston mora da se organizuje pod posebnim uslovima i  pomoću odgovarajuće medicinske opreme.

Tijanin otac Nebojša Ognjanović kaže za Telegraf da je njegovoj porodici u pronalaženju avio-kompanije koja bi prevezla Tijanu do Hjustona pomagala i Fondacija princeze Katarine.

Oni koji žele da pomognu Tijani mogu to uraditi uplatom na račun Komercijalne banke a. d. Beograd, Svetog Save 14, na ime Tijana Ognjanović, Roze Luksemburg 35, 11000 Beograd, Srbija.

Dinarski račun: 205-9011004816395-73

Devizni račiun: KOBBRSGB; IBAN; RS 35205903101860366239

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Avion, Humanitarna akcija, humanitarna pomoć, Let, Princeza Katarina Karađorđević, Tijana Ognjanović
Popularni komentari
 • D
  D.M.

  Da nam se ubrzo ziva i zdrava vrati.

 • m
  mira

  Bice srece, da mala Tijana dobije novo srce i da veselo trckara sasvojim drugarima. S R E C N O andjele mali.

 • D
  Dada

  Akcija prikupljanja novca i dalje traje, nije zavrsena kao sto pojedini mediji i portali objavljuju. Hvala Telegrafu na tacnim informacijama.

foto dana

video dana