HAG: Sudski saradnik seksualno zlostavljao svedoke?

Sudski saradnik, protiv kojeg je otvorena istraga, radio je u Demokratskoj Republici Kongo, a sumnja se da je seksualno zlostavljao četiri osobe iz zaštitnog programa

  • 2

Međunarodni krivični sud u Hagu otvorio je formalnu internu istragu povodom tvrdnji četiri osobe da ih je seksualno zlostavljao bivši sudski saradnik.

U pitanju su četiri osobe iz zaštitnog programa, a taj sudski saradnik je radio u Demokratskoj Republici Kongo.

- Sud nema tolerancije za bilo kakav oblik seksualnog zlostavljanja i prema ovim optužbama će postupiti veoma strogo i oprezno - navodi se u saopštenju MKS.

Pre otvaranja istrage, kako se ističe, Sud je preduzeo odgovarajuće mere da se obezbede sigurnost, bezbednost i dobrobit četiri osobe, uključujući pojačanu psihološku i medicinsku podršku, kao i pravnu pomoć.

O optužbama su odmah, kako se navodi, obaveštene nacionalne vlasti DR Kongo.

- Obezbeđivanje sigurnosti i bezbednosti žrtava i svedoka jedan je od najvažnijih zadataka suda i kamen temeljac za pravičnost suđenja. Sud je duboko zabrinut zbog ovih teških optužbi i preduzima sve odgovarajuće mere kako bi obezbedio odgovornost i pravničnost - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA