Mleko u Srbiji se sve više prodaje!

Dva meseca posle izbijanja afere sa aflatokisnom prodaja mleka u Srbiji je poboljšana, a inspekcija sirovo mleko već dva meseca svakodnevno testiraju tamo gde i je i nastalo, na farmi

  • 1

Dva meseca posle izbijanja afere sa aflatokisnom prodaja mleka u Srbiji je poboljšana, ali proizvođači kažu da još uvek nije na prošlogodišnjem nivou.

U veterinarskoj inspekciji smatraju da je kriza prošla i tvrde da je nivo aflatoksina u većini mleka koje se u Srbiji pije, već sada ispod evropske granice od 0,05 mikrograma.

Da bi bili sigurni da će ono što se sipa u flaše biti i zdravo za piće - i otkupljivači i inspekcija sirovo mleko već dva meseca svakodnevno testiraju tamo gde i je i nastalo, na farmi.

Iako se mlekare svakodnevno samokontrolišu, svakodnevno ih obilaze i veterinarski inspektori koji kontrolišu i hranu koja se daje kravama. I jedni i drugi mleko koje ima više koncentracije aflatoksina isključuju iz otkupa.

Predsednica asocijacije proizvđača mleka Vojvodine ne žali se na otkup mleka, već na manjak stočne hrane u ambarima zbog čega proizvođači moraju da je kupuju. Pad prodaje ne vezuje za nivo aflatoksina već za kućni budžet potrošača.

Usklađivanje regulative kao i stroža kontrola kukuruza i mleka deo su mera koje preduzima Minsitarstvo poljoprivrede kako bi nivo aflatoksina u Srbiji do kraja godine smanjilo na evropksi standard. U međuvremenu u narednih nekoliko nedelja formiranje Stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane. Petnaest stalnih članova Saveta , od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja do nezavisnih stručnjaka, u radu će se rukovoditi preporukama i smernicama Evropske agencije za bezbednost hrane.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    21. april 2013 | 06:45

    Koje laži! Testiraju mleko na farmi?! Dobro se zna da je to moguće samo u specijalnim laboratorijama kojih Srbija nema. Zato su i slali uzorke u Nemačku i Holandiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA