KRIZA U SRBIJI: Prazni novčanici i frižideri

U odnosu na 2008. godinu, standard građana opao je za 80 odsto. Rezerve srpskog domaćinstva su na izdisaju, a dok potrošačka korpa košta 65.000 dinara, prosečna plata iznosi 44.000

  • 13

Opustošeni novčanici, otkazi, manje plate i veće rate - učinak je petogodišnje ekonomske krize u Srbiji. Posmatrana kroz položaj prosečnog domaćinstva, ova kriza se ispoljava u sve oštrijim formama, kroz ubrzano "tonjenje" u veće siromaštvo.

To potvrđuju, prema zvaničnim podacima, i znatan pad maloprodajnog prometa i sve manja kupovna moć stanovništva. Prema nekim analitičarima, naš standard je, u odnosu na 2008. godinu, opao za oko 80 odsto.

Danas za prosečnu potrošačku korpu valja izdvojiti nešto manje od 65.000 dinara, prosečna plata je oko 44.000 dinara, pa već osiromašeno domaćinstvo mora još da "steže kaiš". Naravno, koliko je i ako je moguće. Jer, postojeće "rezerve" srpskog domaćinstva su, prema oceni ekonomiste Saše Đogovića, na izdisaju.

To što ih još ima valja zahvaliti, kako kaže, "spoljnim" i "unutrašnjim" izvorima finansiranja. Mnogi opstaju zahvaljujući kakvoj-takvoj pomoći rođaka iz inostranstva, gastarbajtera, ali i sa sela, odakle stižu neke od namirnica. A dosta je i onih koji su bili prinuđeni da se "snalaze" na drugi način.

- Neki građani morali su da prodaju nekretnine, mnogi su prodali ili dali u zalog zlato i umetnine kako bi mogli da prežive - ističe Đogović.

- Posebno su pogođene porodice koje nemaju podršku sa strane i oni su gotovo sve zalihe iscrpeli. Već su prezaduženi i već su u velikom problemu.

Đogović ukazuje i na to da se sada, u odnosu na krizno vreme iz, recimo, devedesetih, obilato koriste i izvori prihoda putem zaduživanja kroz kredite, dozvoljene minuse... Otuda ukupan dug stanovništva Srbije trenutno iznosi 591 milijardu dinara ili oko pet milijardi evra. Svaki građanin Srbije duguje bankarima u proseku 791 evro.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže:

- U poslednjih pet godina prosečno domaćinstvo u Srbiji je potrošilo skromne rezerve, koje su, inače, u prethodne dve decenije drastično smanjivane. Kriza predugo traje, domaćinstva su prezadužena zbog nezaposlenosti, pada primanja, bržeg rasta cena, podgrevanja nerealne potrošnje iz finansijskog i biznis sektora, uz podršku države...

Vera Vida, predsednice Centra potrošača Srbije CEPS-a, ističe da kriza u Srbiji nije nova pojava, postoji od 1992. godine, ali je u poslednjih nekoliko godina imala veće oscilacije i samim tim teže posledice po životni standard, pa smo zakoračili u "vreme velikih odricanja":

- Možemo bez preterivanja reći da je život građana Srbije i njihovih porodica na ivici egzistencije, a da su sve zalihe i fondovi za crne dane iscrpljeni.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    21. april 2013 | 23:58

    Jel!?! Od kad je kriza?

  • Duka

    21. april 2013 | 23:24

    Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine,mogu samo da nas mrze oni sto nas ne vole xD Kakva kriza bre nama je suuuupeeerrrr ,sta vise nikad bolje xD Za pavijane da znaju ovo je ironija ,tacnije ovo drugo ,a ono prvo je realnost xD

  • Zmrki

    22. april 2013 | 08:56

    Prosecna plata radnika u Srbiji je oko 20.000,a to sto vi racunate i plate iz Skupstine,iz banki-skroz je pogresno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA