Vojska Srbije obeležava svoj dan

Ministar odbrane Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković položiti lovorov venac na spomenik Neznanom junaku

  • 3

Vojska Srbije danas obeležava svoj dan, a tim povodom će biti uručena odlikovanja i položen venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković položiti lovorov venac na spomenik Neznanom junaku.

Centralna svečanost obeležavanja 23. aprila - Dana Vojske Srbije, održana je u subotu, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, gde su prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme. Svečanosti su prisustvovali predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, Vučić, Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

U Beogradu je juče, povodom Dana Vojske Srbije, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, a predsednik Nikolić i ministar odbrane organizovali su svečane prijeme.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća. Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri". Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    23. april 2013 | 10:24

    који дан?

  • русија

    23. april 2013 | 10:15

    велеиздаја

  • mina

    23. april 2013 | 11:37

    Sretan dan Vojske pripadnicima iste.Otkad se strojev korak gazi bez chizama?Bez chizme se zemlja netrese a onda to nije to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA