Privredna banka demantuje da ide u stečaj

"Banka se od decembra 2012. odlukom Vlade Republike Srbije nalazi u postupku iznalaženja kvalifikovanog investitora", navodi se u saopštenju Privredne banke Beograd

  • 1

Povodom navoda objavljenih u medijima da ide u stečaj, Privredna banka Beograd demantuje ove informacije i tvrdi da je u toku pronalaženje strateškog partnera za ovu banku.

Saopštenje Privredne banke prenosimo u celosti.

"Privredna banka se od decembra 2012. odlukom Vlade Republike Srbije nalazi u postupku iznalaženja kvalifikovanog investitora za banku. U ovu svrhu formirana je posebna komisija, a angažovan je i privatizacioni savetnik. Sa ciljem daljeg obezbeđenja sigurnosti deponenata i poboljšanja likvidnosti, kao i jačanja celokupnog poslovanja banke, Vlada Republike Srbije, kao većinski vlasnik, želi da pronađe strateškog partnera kroz proces spajanja i/ili povećanja kapitala i/ili prodaju akcija u vlasništvu Republike Srbije.

Iz svega navedenog može se zaključiti da ne postoji definisan mandat privatizacionom savetniku pokretanje stečaja, već naprotiv, za pronalaženje strateškog partnera. Stoga ne postoje činjenice koje u ovom trenutku mogu da potkrepe informaciju da je odluka vlasnika, tj. države da banka ide u stečaj.

Privredna banka je završila 2011. godinu sa velikim gubitkom u i iznosu od skoro osam miliona evra. Nakon promene menadžmenta banke krajem 2011. godine došlo je do dokapitalizacije od strane države u aprilu 2012. godine, nakon čega je banka mogla da nastavi da radi. Novo rukovodstvo preduzelo je niz mera u pravcu smanjenja troškova, ali bez otpuštanja zaposlenih, kao i mera koje su za cilj imale poboljšanje ugleda banke na tržištu, kao tradicionalne domaće banke koja postoji već 40 godina.

U teškim tržišnim okolnostima ostvaren je značajan rast aktive, kako depozita, tako i kredita, čime je banka krajem 2012. godine ušla u zonu pozitivnog operativnog poslovanja. Operativna dobit u četvrtom kvartalu 2012. godine i prvom kvartalu 2013. godine u iznosu od skoro 240 miliona dinara pokazuje da su trendovi generisanja gubitaka iz operativnog poslovanja potpuno prekinuti, čime su stvorene dobre pretpostavke za budućnost banke, a koje ranije nisu postojale."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Micic

    24. april 2013 | 14:57

    bice to najbolja banka kada dodju novi ljudi.oni znaju kako da izadju iz krize

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA