Uskoro svi postajemo donori organa, hteli to ili ne?

- Ako smo svi potencijalni primaoci organa, onda valjda moramo dati mesta pretpostavljenoj saglasnosti da smo i svi potencijalni davaoci, sem onih koji to izričito odbijaju - kaže direktor RFZO

  • 33

Prva verzija izmena i dopuna Zakona o transplantaciji organa od juče je na sajtu RFZO, a planira se uvođenje propisa o pretpostavljenoj saglasnosti, tj. da su svi građani Srbije potencijalni donori organa, osim u slučaju da to izričito odbiju u pisanoj izjavi kod izabranog lekara u svom domu zdravlja.

Direktor RFZO Momčilo Babić kaže da svi zainteresovani mogu da pročitaju predlog za izmenu zakona i daju svoje predloge, primedbe i sugestije.

- Najveći problem je obezbeđivanje organa. Ovim se omogućava da zakonsko rešenje koje postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji, kao i u gotovo čitavoj Evropi, bude i kod nas. Ako smo svi potencijalni primaoci organa i ako bismo u takvoj situaciji želeli da dobijemo organ koji je neophodan za transplataciju, onda valjda moramo dati mesta pretpostavljenoj saglasnosti da smo svi i potencijalni davaoci, sem onih koji to izričito odbijaju - kaže Babić.

On dodaje da se u Srbiji u sve sumnja i da će biti onih koji će govoriti o potencijalnoj trgovini organima, ali, prema njegovim tvrdnjama, to u ovom slučaju neće biti moguće.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    27. april 2013 | 11:01

    More pokenjam vam se na FFZO. Sad bi banda da trguje organima celog naroda kako bi trpala pare u privatne dzepove, a kad ti treba bilo kakva medicinska pomoc, nece ni dobar dan da kazu bez soma evra u privatan dzep. More govnjiva motka ima da radi.

  • Nis

    27. april 2013 | 11:43

    Super otvara se novi biznis,odes da se pregledas,i ako odgovaras nadju ti.nesto da moras da ostanes na lecenje i tu ti se stanje pogorsa,povade sta im treba za bogate platise,a tebe porodica ozali

  • стрептомицин

    27. april 2013 | 11:24

    Наравно да се овде ради о потенцијалном извозу органа. Земљу распродају, још само стоку да искрчме и продају у резервне делове. И тада ће Срби бити незаинтересовани...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA