Zagrebački kardinal protiv ćirilice!

Bozanić je to poručio sa mise koju je predvodio u Crkvi Sv. Filipa i Jakova, gde je predvodio hodočašće sveštenika Zagrebačke nadbiskupije Vukovara

  • 6

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podržao je u Vukovaru nastojanja braniteljskih udruženja da se ovaj grad proglasi mestom posebnog pijeteta i da se izuzme iz primene Ustavnog zakona kojim je definisano uvođenje ćirilice u javnu upotrebu.

Bozanić je to poručio sa mise koju je predvodio u Crkvi Sv. Filipa i Jakova, gde je predvodio hodočašće sveštenika Zagrebačke nadbiskupije Vukovara na svom Svešteničkom danu.

- Došli smo u Vukovar u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost ovog grada negira, da se ne ceni ono što je najvrednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini. Tako da se nastoji da se stvori utisak da je ovo mesto kao i svako drugo, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom i hladnom stabilnošću kao i prema drugim mestima.

U Vukovaru nisu na prvom mestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili. Branitelji Vukovara danas uočavaju da želi da se izbriše posebnost Vukovara.

Posebnost vukovarskog pamćenja je da se jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnosi među ljudima koji mogu jemčiti bolju budućnost. Sve što unosi laž, šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednog pisma siže mnogih drugih pitanja na koja nisu dati odgovori - poručio je Bozanić, indirektno pozvavši Vladu da odustane od uvođenja ćirilice u Vukovar.

(Telgraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nidza

    30. april 2013 | 12:08

    Ништа необично. Исти ти кардинали, надбискупи и остале главешине хрватске католичке цркве су предводили геноцид над Србима у НДХ.

  • Nikola

    30. april 2013 | 13:40

    I mi se nalazimo u 21 veku , i dali smo mi srbi takodje hriscani kao sto su i hrvati ....... Koliko mrznje i pakosti od strane nase hriscanske nazovi brace. Ponekad se cudim kako bre da ih ne mrzimo kada nas ponizavaju i sikaniraju beskonacno dugo i uvek iznova i iznova. Vetar uvek duva iz Vatikana

  • Marina Marković

    30. april 2013 | 13:57

    Iskompleksiran narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA