0

STIŽU PRAZNICI: Koje su cene prasetine u Srbiji

Uoči predstojećih praznika prodaja prasića na pijacama širom Srbije znatno je porasla. Cene su ujednačene, a grla težine do 25 kilograma mogu se pazariti po ceni od 250 dinara za kilogram

Svinje
Foto: sxc.hu/btenow

Obim ponude i tražnje prasadi bitno se povećao u poslednjih desetak dana aprila, prvenstveno zbog prvomajskih praznika, Uskrsa i Đurđevdana.

Iako se obim prodaje prasadi povećao u poslednjoj nedelji aprila, to se nije naročito odrazilo na dominantnu cenu kako grla do 15 kilograma telesne mase, tako i grla težine od 16 do 25 kilograma.

Na pojedinim stočnim pijacama su se grla težine do 15 kilograma mogla pazariti po ceni od 270 i 280 dinara za kilogram, ali je na većini pijaca u Srbiji, ipak, dominirao iznos od 250 din/kg.

Prodaja prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je po ceni od 180 do 280 din/kg, ali je dominirao iznos od 250 din/kg, kao i u martu.

Foto: commons.wikimedia.org/Micki

Foto: commons.wikimedia.org/Micki

Obim ponude i prodaje tovnih svinja bio je slab do prosečan, kao prethodnog meseca. Tovljenici telesne mase od 80 do 120 kilograma mogli su se pazariti po dominantnoj ceni od 170 din/kg.

Najčešća prodajna cena tovnih svinja mase preko 120 kilograma nije se bitnije menjala u odnosu na prethodni mesec, a iznosila je 160 din/kg.

Sporadična prodaja krmača za klanje odvijala se na devet stočnih pijaca uključenih u projekat STIPS-a. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 150 din/kg, što je za 20 din/kg viša cena u poređenju sa dominantnom cenom iz marta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: 1. maj, Praznik rada, Prvi maj, Svinje, Uskrs, Vaskrs

foto dana

video dana