SELO JE U MODI: Sve više gastarbajtera u okolini Pirota

Privlači ih lepota prirode ovog kraja, kao i mogućnost da zarade novac na napuštenim imanjima

  • 2

Sve više gastarbajtera, ali i stranaca koji sa ovim krajem nemaju veze doseljava se u sela u okolini Pirota gde ih privlači izuzetna lepota prirode, mir i tišina, ali i šansa da se zaradi novac na napuštenim i zaparloženim imanjima koja decenijama niko ne radi.

Selo koje verovatno prednjači po imigraciji je Činiglavci gde se već doselio čak i jedan Francuz-Afroamerikanac sa ostrva Gvadelupe, francuske kolonije, zatim jedan Beograđanin, kao i jedan gastarbajter iz Australije koji je pet decenija naporno radio po građevinama Perta, Melburna i drugih gradova u Zemlji kengura.

Mirko Todorović ima 73 godine i, kako kaže za Telegraf.rs, u Činiglavce je došao da živi do kraja života, a ako naiđe na razumevanje stanovništva i njihovu podršku, namerava i da investira u rodno selo, koje ima velike potencijale.

- Ovde je idealna nadmorska visina, ovde sam rođen i ovde želim i da umrem jednog dana i da svoje kosti ostavim ovde. Ja sam sebi obezbedio egzistenciju, tako da meni novac ne treba, ali ako naiđem na podršku među meštanima, nameravam i da investiram kako bi selo živnulo i privuklo i mlađe ljude - navodi Todorović.

Doskorašnji predsednik Mesne zajednice Činiglavci Radivoje Dinić, koji se i sam pre nekoliko godina sa suprugom doselio iz Beograda, kaže da je osim Todorovića u Činiglavce došao i jedan Francuz, Majk Mikael, četrdesetogodišnji Parižanin koji je rodom sa ostrva Gvadalupe, francuske kolonije u Atlantskom okeanu.

- Majk je kupio ovde zemljište, kuću i namerava da živi ovde, mada trenutno nije u selu. Svoj radni vek proveo sam u JAT-u, ali smo sa suprugom ovde našli svoj mir. Selo je na idealnoj poziciji, u podnožju obronaka Stare planine, vazduh je odličan, voda izvorska, tako da ima velike potencijale, naročito ako se uzme u obzir činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini Koridora 10, čija je izgradnja još uvek u toku - kaže Dinić.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Lud Zbujen

    7. maj 2013 | 09:35

    Blago vama kad imate od cega da kupite imanje i da na njemu jos radite

  • dule

    7. maj 2013 | 10:55

    Pa na selu imanje i nije skupo ono sto niko nece daje se djaba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA