TELEGRAF ISTRAŽUJE: Šta se jede za doručak "od Vardara pa do Triglava"?

U zemljama bivše Jugoslavije postoji nekoliko vrsta hrane koja je tradicionalna za prvi obrok. Pitali smo naše susede koja je hrana obavezni "stanovnik" njihove trpeze za doručak

  • 5

Doručak je najbitniji obrok, a zavisno od područja, u zemljama bivše Jugoslavije postoji nekoliko vrsta hrane koja je tradicionalna za prvi obrok. Pitali smo naše susede "od Vardara pa do Triglava" koja je hrana obavezni "stanovnik" njihove trpeze za doručak.

U jučerašnjem istraživanju došli smo do zaključka da Srbi najviše za doručak jedu suhomesnate i mlečne proizvode, situacija u regioni je slična, uz nekoliko izuzetaka, kao što su primorje Hrvatske i Slovenije, gde se ljudi najčešće opredeljuju za plodove mora.

SLOVENIJA

O tradicionalnoj slovenskoj kuhinji je teško govoriti jer na nju puno utiče geografska raznolikost. Tako se u alpskoj Sloveniji ne jede isto kao u primorskom delu. Dok u primorskom delu Slovenije ljudi najčešće jedu morske plodove, u alpskom delu Slovenije najčešći "stanovnik" trpeze za doručak su palenta i gibanica.

U istočnom delu Slovenije najčešće se jede kraški pršut koji je nadaleko poznat i spada u sam vrh slovenske kulinarske ponude.  U ovom kraju je takođe jako zastupljena i kranjska kobasica.

HRVATSKA

Naši zapadni susedi imaju dosta sličnosti sa domaćom tradicionalnom kuhinjom u Srbiji, a najveća sličnost je primetna između Srema i Slavonije.

- Za doručak najčešće jedemo slaninu, čvarke ili kobasicu sa jajima. Kafa posle doručka se u Slavoniji podrazumeva - kaže Julijana Delač iz Pakraca.

Tradicionalni doručak u Istri podrazumeva kajganu sa šparglama i blitvom ili nekom drugom vrstom povrća.

-U Podravini se ujutru jedu uglavnom kuvana ili pečena jaja sa domaćim sirom - kaže za Telegraf Kristina Škurdija-Benko iz Đurđevca.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bosanska kuhinja  je blisko vezana za tursku, grčku i druge mediteranske kuhinje. Međutim, zbog godina austrougarske uprave, primetan je i uticaj centralne Evrope. Bosanska hrana koristi puno začina, ali u malim količinama.

Ljudi iz Bosne i Hercegovine su poznati kao veliki gurmani, a njihova kuhinja ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Dok se u Podrinju najčešće za doručak jedu palenta i uštipci uz kajmak i mleko, na Romaniji su najčešće zastupljeni pršuta i kobasica. 

Hercegovci su poznati po sušenju mesa, pa nije retkost da se za doručak posluži i neka dimljena divljač.

Skoro da ne postoji čovek na ovim prostorima koji nije čuo za sarajevski burek, te je on logično prvi izbor za doručak za ljude koji žive u Sarajevu i okolini. Sirnica, zeljanica i krompiruša uz čašu jogurta su takođe redovno na trpezi.

CRNA GORA

Crnogorska kuhinja zavisi od geografskog položaja, pošto se jela koja se služe na primorju razlikuju od jela u brdskim predelima. Na primorju je velik uticaj mediteranske kuhinje, sa uobičajenim jelima od morskih plodova (ribe, hobotnice, škampe i lignje).

-Hleb, kajmak i pršuta su obavezni za doručak - kaže za Telegraf Nemanja Bibić iz Budve.

Na severu Crne Gore su najviše zastupljeni kačamak i popara uz daleko poznati njeguški pršut.

MAKEDONIJA

Makedonska kuhinja je dosta sličnoj srpskoj tradicionalnoj kuhinji, a razlika je primetna zbog relativno tople klime, pa uspevaju razne vrste voća, povrća i začina. Takođe, Makedonija je poznata po kvalitetnim mlečnim proizvodima.

-Tradicionalni makedonski doručak podrazumeva jaja(pržena ili kuvana) uz neki sir - kaže za Telegraf Zoran Bojkovski iz Kumanova.

(M. Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA