TEMA TELEGRAFA: Ko je sve danas vladika SPC - 1. deo (FOTO)

Ko je zaveštao organe, ko vozi skupe automobile, ko koketira s Vatikanom, ko ne može u EU, ko uzima harač, ko optužuje grešnike za sušu, ko šuruje s krimosima, a kod koga dolaze političari po savet...

  • 10

U poslednje vreme SPC potresaju brojni skandali u kojima su glavni akteri vladike. Zbog toga će Telegraf u narednih nekoliko dana objaviti serijal tekstova u kojima će se pozabaviti detaljima iz života svih srpskih episkopa.

Dok su jedni poznati po kontroverznim radnjama, bludu, razvratu i rasipništvu, ima i onih koji nemaju nikakve afere i trude se da se ponašaju u skladu sa svojim pozivom. Nažalost, oni su u manjini.

U današnjem tekstu otkrivamo najzanimljivije detalje o 14 episkopa kojima se eparhije nalaze u Srbiji, a krećemo od episkopa Irineja Bulovića, koji upravlja najsevernijom eparhijom u zemlji.

Episkop bački Irinej (Bulović) 

Spada u red visokoobrazovanih episkopa u SPC, a najviše mu se zamera povezanost s rimokatolicima i zagovaranje ekumenizma. U crkvenim krugovima smatra se za predvodnika „novotaraca“ koji na liturgijama naglas čitaju svešteničke molitve i vrše  izmene u određenim delovima.

Bez njega ne može skoro nijedna odluka da se donese u SPC, jer je u zadnja četiri saziva Sinoda bio izabran za člana tri puta, a trenutno je i portparol SPC.

Građani Novog Sada mu zameraju što je tražio da se ukinu "Zmajeve dečje igre" koje traju 55 godina "jer mu smeta galama dece"?!

Episkop banatski Nikanor (Bogunović)

Pripada „tvrdom“ jezgru SPC i jedan je od onih koji podržavaju tzv. „bosanski lobi“ koji je predvodio Vasilije Kačavenda. Najčešće se spominje zbog velikih nameta prema sveštenicima.

- Sveštenici u banatskoj eparhiji da bi preživeli seku drva, mešaju malter, sade baštu, uzgajaju svinje... Sveštenik je dužan da 21 odsto svake zarade uplati vladiki. Ako harač kasni, kamata je pet odsto – kaže izvor Telegrafa.

Episkop sremski Vasilije (Vadić)

Poznat je kao dobar teolog, a fakultet je završio u Rumuniji. Postavljen je za episkopa australijsko-novozelandskog sa sedištem u Melburnu, a 1986, po odluci sabora SPC, premešten je u Eparhiju sremsku. Najviše mu se zamera što je vlasnik veoma skupog modela "renoa".

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej (Gavrilović)

Postao je episkop niški 1975, a na zasedanju sabora SPC 22. januara 2010. nasledio je patrijarha Pavla na tronu srpske patrijaršije.

Otkako je postao patrijarh, često se sastaje s najvišim državnim funkcionerima i, kako se čini, igra značajnu ulogu u donošenju važnih državnih odluka, jer su predsednik i premijer nebrojano puta do sada išli kod njega po savet.

Episkop braničevski Ignatije (Midić)

Spada u red najobrazovanijih episkopa u SPC, a nosi i doktorsko zvanje. Jedan je od najzanimljivih predavača na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i važi za profesora „čija se predavanja ne propuštaju.“ Poštovan je u Grčkoj zbog svog naučnog rada. Autor je 40 knjiga na temu bogoslovlja.

Episkop šabački Lavrentije (Trifunović)

Dvadeset godina je bio episkop u inostranstvu, a najviše se zadržao u Londonu i Sidneju. Posle dugogodišnjeg rada na osnivanju parohija u Australiji, sabor SPC odlučio je da ga vrati u Srbiju i postavljen je za episkopa u Šapcu.

Javnost je zainteresovao kada je 2011. u Loznici zaveštao svoje organe i tako postao prvi episkop SPC koji je to učinio. Takođe, vladika Lavrentije svedočio je na suđenju protiv Peranovića, sveštenika koji je ubio zavisnika od droge. 

Episkop valjevski Milutin (Knežević)

Verovatno najmlađi zamonašen vladika, jer je u manastir Kaona otišao sa svojih 13 godina. Za episkopa valjevskog postavljen je 2006, kada je ta eparhija ponovo obnovljena posle 200 godina. 

U žižu javnosti dospeo je prošle godine kada je optužio grešnike za sušu?!

Episkop šumadijski Jovan (Mladenović) 

Otišao u manastir kao vrlo mlad, tačnije dok je imao 11 godina. Međutim, nije se zamonašio odmah, već 10 godina kasnije.

Bio je iguman studenički, a kasnije i episkop zapadnoamerički i uspeo je da izgradi pravoslavni hram u Los Anđelesu. Sada upravlja šumadijskom eparhijom i za njega se ne vezuju nikakve afere.

Episkop kruševački David (Perović) 

Prvi episkop obnovljene kruševačke eparhije, a na njenom tronu se nalazi od 2011. Bavio se studijama književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a onda je završio i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Posle odbrane doktorske disertacije postao je predavač hrišćanske etike na PBF-u u Beogradu i spada u omiljene profesore među studentima. Za njega se ne vežu nikakve afere.

Episkop mileševski Filaret (Mićević)

Jedan od najkontroverznijih episkopa u SPC je Filaret (Mićević). Poznat je kao prijatelj kriminalaca, biznismen i finansijer Dveri. Zbog sumnje da je učestvovao u mreži jataka koji su skrivali Ratka Mladića i Radovana Karadžića, bio mu je zabranjen ulaz u nekoliko evropskih zemalja.

Narod u mileševskoj eparhiji je pisao peticije za njegovu smenu zbog ponašanja prema sveštenicima, jer je pojedine maltretirao. Najpoznatiji je slučaj jednog sveštenika koga je u desetogodišnjoj torturi vladika šetao po parohijama, pa i u one sa svega nekoliko kuća, gde nije mogao da zaradi za osnovne životne namirnice, a kamoli za lekove za bolesno dete.

Ove godine, bez ikakvog obaveštenja, vladika Filaret je raščinio sveštenika i ostavio ga na ulici s porodicom.

Vladika, čija se eparhija delom prostire i u Crnoj Gori, duguje za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenstvu 78.215 evra, i to samo u jednoj crkvenoj opštini. Nije isplatio ni kamion koji je kupio na dar patrijarhu Irineju pre godinu dana.

Episkop timočki Justin (Stefanović)

Spada u red onih vladika za koje se ne vezuje nikakva afera.

Ima diplome Ekonomskog i Bogoslovskog fakulteta i nosilac je raznih priznanja Grčke pravoslavne crkve za doprinos razvoju bogoslovske misli.

Episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić)

On je jedan od najmlađih vladika u SPC, a dok je bio iguman manastira Dečani zajedno s tadašnjim episkopom Artemijem uspeo je od ove drevne svetinje da napravi najveće monaško bratstvo u SPC.

Pošto je Artemije razrešen dužnosti, Teodosije je postavljen za episkopa raško-prizrenskog 2010.

Episkop niški Jovan (Purić) 

Većinu svog monaškog života proveo je u manastiru Ostrog, smatra se "desnom rukom" mitropolita Amfilohija. Postavljen je za vikarnog episkopa crnogorsko-primorskog. Objavio je preko 100 naučnih radova i dao je veliki doprinos razvoju bogoslovlja među domaćim teolozima.

Sabor SPC ga je 2011. godine postavio za episkopa niškog.

Episkop vranjski Pahomije (Gačić) 

Pored vladike Filareta i Vasilija Kačavende, najkontroverzniji episkop SPC. U četiri sudska spora protiv njega, dva su završena tako što su slučajevi zastareli, a dva su prekinuta zbog nedostatka dokaza.

Najteži greh koji mu se stavlja na teret je bludničenje s maloletnicima, a Telegraf je već pisao o njegovim bludnim radnjama s dečacima Fudbalskog kluba "Soko" u Grčkoj.

Javnost traži njegovu smenu, međutim, iz nepoznatih razloga ni patrijarh, ni Sabor SPC i dalje ne žele da ga razreše dužnosti.

SUTRA: Detalji iz života episkopa čije se eparhije prostiru u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Episkop šumadijski Jovan

    16. maj 2013 | 11:57

    Za Jovana tacno je da ga narod voli i da je narodni covek uvek hoce vince da gucne i voli da jede ribu i tacno zaradio je novac u Americi i Kandi ali je bilo kontroverzi u vezi doma(dvora) koga je napravio skoro verovatno to ne znate.Cak mislim da je bio jedan od 3 kandidata za patrijaha sa Irinejom i Amfilohijem.

  • русија

    16. maj 2013 | 16:55

    ко вас плаћа за овакве клевете ?

  • Milan

    16. maj 2013 | 12:29

    Znam sta sve radi ovaj Lavrentije. Kada vidim da je on medju ovima jos najbolji, mogu misliti kakvi su drugi! Reference za Lavrentija: GP ili kako je vec registrovano UGAO. Kupuje placeve na raskrsnicama i prave zgrade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA