AFLATOKSIN: Samo 2 mleka u Srbiji imaju previše opasne materije!

Analizu je uradila laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koja je u dva od 59 uzoraka mleka našla prisustvo aflatoksina veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu

  • 5

Prema najnovijim rezultatima analize mleka na prisustvo aflatoksina, dva uzorka od ispitanih 59 imala su koncentraciju te opasne materije veću od dozvoljene.

Analizu je uradila laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koja je u dva od 59 uzoraka mleka našla prisustvo aflatoksina veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu. Ipak, u većini uzoraka prisustvo aflatoksina je u većini mleka iznad evropskog proseka od o,05 mikrograma po litru.

Analizu je naručio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a rezultati su pokazali da samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma.

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili u skladu sa standardima EU. Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na "evropskih" 0,05 mirkograma, ali to do danas nije uradila.

Vlada je odluku o vraćanju dozvoljene koncentracije na 0,5 mikrograma donela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su merenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mleka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ove sedmice je izjavio da je mleko u Srbiji "katastrofalno loše", kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu, i ocenio da iza napada na njega u pojedinim tabloidima stoje oni koji imaju najveći uticaj u "mlekarskom lobiju".

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    16. maj 2013 | 12:46

    A zasto ne napisete koje mleko nije dobro ako je to starno tako. Muka mi je vise od svega

  • Xena

    16. maj 2013 | 14:37

    Samo dva??? Ma bravo!

  • rista

    16. maj 2013 | 12:34

    Ješić pokušava da uništi srpskog seljaka. Što nije stvorio evropski standard za svoje gradjane kad je on bio na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA