Đukić Dejanović: Priča o insulinu spin

Ministarka izjavila da je protiv užičke bolnice podneta prekršajna prijava nakon što se pojavila bolnička bakterija klostridija, a da će se, kada se završi spoljni nadzor, znati da li će biti elemenata i za više od toga i oduzimanja licenci

  • 9

Slavica Đukić Dejanović kaže da je priča oko nestašice insulina spinovana, dok Dušan Milisavljević kaže da se radi o pritisku koji se "lomi" preko leđa građana.

- Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja - navela je ministarka zdravlja u "Utisku nedelje" na B 92..

Ona navodi da će apoteke sutra potpisivati ugovore, zahvaljujući kojima će insulin da se nađe na rafovima do kraja nedelje.

- Nije ga bilo zato što su javne nabavke problem nekih apoteka, njima je problem da poštuju zakon. Obratila sam se Gradu Beogradu i želela da zajedno rešavamo problem, i mi smo imali razgovor sa apotekama, i pomogli im da urade postupak koji je neophodan. Apoteka mora da bude snabdevena. Sve druge stvari su sekundarne - rekla je Đukić Dejanović.

Ona dodaje da insulinu u državnim apotekama neće biti "još koji dan".

Ona je  izjavila da je protiv užičke bolnice podneta prekršajna prijava nakon što se pojavila bolnička bakterija klostridija, a da će se, kada se završi spoljni nadzor, znati da li će biti elemenata i za više od toga i oduzimanja licenci.

Ðukić Dejanović je navela da je prekršajna prijava podneta, jer se u ovoj ustanovi nisu pridržavali striktno predloženih epidemijskih mera.

- Ako bi se ustanovilo da su zdravstveni radnici činjenjem ili nečinjenjem uzrokovali neželjene posledice po zdravlje pacijenata, onda je sigurno da ću kao ministar morati da reagujem - navela je ona.

Ministarka je ukazala da nakon završenog spoljnog i unutrašnjeg nadzora niko neće biti aboliran.

Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje u Skupštini Srbije, veruje da se radi o greški republičke vlade.

- Ministarka priča o insulinu, nije samo to problem. Više od 70 lekova ne možete naći u apotekama. Problem je nastao uštedama, obećanjima, dugo najavljenim centralizovanim nabavkama, i to je skupštinska većina izglasala krajem godine. Kada je trebalo da se krene sa primenom...kažem vam da su shvatili da to ne ide tako i da moraju da promene uredbom vlade -  kaže Milisavljević.

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kaže da Milisavljević "karikira" i da već deset godina apotekarske ustanove ne primenjuju zakon o javnim nabavkama. On dodaje da primena zakona nema veze sa centralizovanim nabavkama.

Babić dodaje da neće da nema nikome za šta da se izvinjava.

- Tek 15. maja smo dobili iz Apotekarske ustanove Beograd da neki lekovi fale. Sutra počinje inspekcija. To je ustanova u kojoj se osam milijardi lekova nabavi godišnje. I to bi trebalo u skladu sa zakonom, ali se on ne primenjuje. To je problem. Onaj ko neće da primenjuje zakon mora da snosi posledice - kaže Babić.

- Ovo je veštački storena kriza zbog nepoštovanja zakona. Ja se neću izviniti, bože sačuvaj - rekao je Babić.

Dusan Milisavljević kaže da se možda radi o tome da neki žele da izvrše "politčki pritisak na Dragana Đilasa" a da time vrše pritisak na dva miliona građana koji nemaju lekove.

Ministarka zdravlja je ponovila da centralizovane javne nabavke nemaju veze sa zakonom o javnim nabavkama, i da su državne apotekarske ustanove dužne da obavljaju posao po zakonu.

- Sve druge apotekarske ustanove imaju lekove, a za Beograd je problem. Nisu se snašle, već dve ili tri godine - kaže Slavica Đukić Dejanović i dodaje da se radi o tome da su oni želeli da nabavljaju lekove kroz sopstvene hitne postupke.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelija Petković

    20. maj 2013 | 05:24

    Draga ministarka, mi ipak više verujemo svojim očima, znate.

  • Čika Kure

    19. maj 2013 | 23:27

    draga moja, posle ove emisije niko živi ne može da te opravda...

  • Dunja

    19. maj 2013 | 23:20

    Šta je sa Suboticom, Bačkom Topolom, Kulom ..... nema insulina gospođo Dejanović i da vi ne treba da se izvinjavate, treba da podnesete ostavku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA