OTKRIĆE: Istra bogata naftom i gasom?!

Novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika, koji je Vlada Hrvatske pre nekoliko dana poslala u saborsku proceduru, predviđa davanje koncesija multinacionalnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i gasa iz Jadrana

  • 5

Ostvare li se prognoze stručnjaka, među kojima je i agencija američke vlade za istraživanje geoloških potencijala u svetu US Geological Survey, u hrvatskom delu podmorja severnog Jadrana pronaći će se velike količine nafte i gasa, koje će se komercijalno eksploatisati niz godina.

Tako bi Istra za nekoliko godina mogla postati "hrvatski Teksas", piše "Glas Istre".

Novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika, koji je Vlada Hrvatske pre nekoliko dana poslala u saborsku proceduru, predviđa davanje koncesija multinacionalnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i gasa iz Jadrana. Za to već postoji velik interes, o čemu svedoče i razgovori delegacije hrvatske vlade s predstavnicima američkog Exxona, najveće naftne kompanije u svetu.

- To je prilika za sjajan posao, ali on iziskuje i skupa i dugotrajna istraživanja - kaže dr Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-naftnom fakultetu u Zagrebu i nekadašnji savetnik predsednika Republike.

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja svakako će biti Basen Po 4060 u blizini zapadne Istre, koji istraživanja U. S. Geological Surveya sprovedena oko 2000. godine smatraju pravim "zlatnim rudnikom". Ta agencija navodi procene količina nafte, gasa i tekućeg gasa koji se nalaze u području od Savudrije prema bazenu italijanske reke Po, a čija se polovina nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru.

Zanimljivo je da je jedno od prethodnih istraživanja energetskog potencijala severnojadranskog podmorja naručila od američke agencije Vlada Mađarske još početkom 1990-ih. Deceniju i po kasnije, slučajno ili ne, mađarski Mol kupio je Inu, koja je tada imala dopuštenja za istraživanja u Jadranu.

Hrvatska vlada će tek ove godine osnovati posebnu državnu firmu za te poslove.

(Telegraf.rs / Izvor: Glas Istre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA