SAD: Vlada Srbije generalno poštovala verske slobode

Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o verskim slobodama ocenio da se trend poštovanja verskih sloboda od strane Vlade Srbije nije bitnije menjao u 2012. godini, kao i da se nastavlja restitucija imovine koju su crkvama zaplenile ranije vlade

  • 0

Vlada Srbije je generalno poštovala verske slobode u 2012.godini, ocenio je Stejt department u objavljenom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u svetu, uz napomenu da ipak još postoje neka ograničenja koja pogađaju članove manjinskih verskih grupa u Srbiji.

Stejt department ocenjuje da se trend poštovanja verskih sloboda od strane vlade nije bitnije menjao u 2012.godini i da se nastavlja restitucija imovine koju su crkvama zaplenile ranije vlade.

Osnovna ograničenja odnose se na ono što Vašington smatra privilegovanim položajem "tradicionalnih" crkava, a naročito Srpske pravoslavne crkve na osnovu Ustava i pratećih zakona, kao i na teškoće netradicionalnih verskih zajednica prilikom registracije.

Pored toga bilo je, kako se navodi, "izveštaja o diskriminaciji na osnovu verske pripadnosti, uverenja ili prakse, a članovi manjinskih verskih grupa su često bili suočeni sa društvenom netolerancijom, a njihovi hramovi vandalizovani".

Predstavnici američke ambsade su se redovno sastajali sa vladinim funkcionerima kako bi zagovarali promenu zakona o registraciji verskih zajednica, kao i sa predstavnicima verskih grupa kako bi razgovarali o verskim slobodama i unapredili saradnju među verama, navodi se obimnom izveštaju Stejt department.

- Predstavnici ambasade su takođe kontaktirali sa podeljenom islamskom zajednicom kako bi podstakli prevazilaženje razlika - kaže se u izveštaju.

Vlada je, prema Stejt departmentu, odbila molbu za registraciju nekoliko "netradicionalnih" verskih grupa, a reakcija policije na vandalizam i druge vidove društvene netolerancije protiv manjinskih verskih grupa je retko rezultirala optužnicama i hapšenjima.

Kada je reč o vandalskim incidentima, većinom se radilo o crtanju grafita, bacanju cigli ili flaša na hramove netradicionalnih verskih grupa ili vandalizovanju grobova.

-Neki delovi društva i dalje pokazuju nepoverenje prema manjinskim verskim grupama - navodi Stejt department, pozivajući se na anketu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, prema kojoj se 31 odsto ispitanika oseća ugroženo zbog manjih verskih grupa, ali 71 odsto takođe izražava zabrinutost zbog napada na crkve i druga svetilišta manjinskih verskih grupa.

Stejt department je u izveštaju o verskim slobodama odvojeno obradio Kosovo i Metohiju, uz tvrdnju da se na Kosovu poštuju i štite verske slobode, uprkos nekim incidentima, i uz navođenje da ima izveštaja o slučajevima diskriminacije na verskoj osnovi i da je Srpska pravoslavna crkva prijavila 35 slučajeva krađe i vandalizma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA