Samo Sabor SPC može da proglasi Njegoša za sveca

Sabor SPC jedini može da odluči o tome ko može da bude proglašen za sveca. Prema odluci Mitropolije crnogorsko-primorske Sveti mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš praznovaće se svakog 19. maja

  • 8

Konačnu reč o kanonizaciji crnogorskog vladike, vladara i pesnika daće Sabor SPC, a inicijativu i obrazloženje za kanonizaciju vladike Rada zvanično će da podnese mitropolit Amfilohije, možda već na današnjoj sednici, pišu ''''Novosti''''.

 

Posle odluke Mitropolije crnogorsko-primorske o kanonizaciji vladike Rada, potrebno je da se sa predlogom složi i posebna komisija sastavljena od arhijereja i Sabor SPC.

 

Sveti mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš praznovaće se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj svakog 19. maja.

 

Međutim, prema crkvenim propisima, za upis u Diptih svetih potrebno je da se sa predlogom složi i posebna komisija sastavljena od arhijereja, koja će razmotriti predlog.

 

Uzdizanje Njegoša za svetitelja na Cetinju, navode '''Novosti'', izazvalo je dosta nedoumica čak i u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gde se pod znak pitanja stavlja pravo ove eparhije da načini ovaj korak pre odobrenja najvišeg tela SPC.

 

- Sveci su se oduvek proglašavali, najpre na nivou vernog naroda i sveštenstva jedne eparhije - objasnio je za ''Noovsti'' protojerej Velibor Džomić, iz Pravnog saveta Cetinjske mitropolije.

 

Na liturgijski način Mitropolija je konstatovala poštovanje koje Petar Drugi uživa u Crnoj Gori kao svebožji čovek. Sabor SPC konstatovaće ovu činjenicu, posle čega sledi svečana liturgija sa čitanjem tropara. Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog (koja je porušena i ustupila mesto Meštrovićevom mauzoleju), a u levoj svitak sa stihovima iz "Luče".

 

Crnogorski premijer Milo Ðukanović je rekao da je Crna Gora imuna na inicijative kakva je Amfilohijeva ideja da Njegoša proglasi za sveca.

 

On je naglasio da ta država vodi računa o međuetničkim i međuverskim odnosima.

 

(Telegraf.rs /Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Knežević

    21. maj 2013 | 07:36

    Vidite mali crnogorčiću,u nas srba geslo je da čuvamo i negujemo pa i pazimo-mazimo nacionalne manjine pa samim tim i Vas crnogorčiće.Jer postavlja se pitanje šta bi sa Vama bilo da se ne odnosimo prema Vama na taj način prosto bi se Vi utopili u albansku populaciju što nam svakako nije cilj.Stoga se smirite da nam ne dopizdite pa da dignemo ruke od Vas te da Vas prožderu belokapići.

  • Maja

    21. maj 2013 | 09:32

    Ja sam iz Crne Gore,studirala sa u Srbiji,tako da imam iskustva i sa jednim i sa drugim narodom,a samim tim imam i rodjake u Srbiji. I mogu vam reci dragi moji crnogorci da su srbijanci ok. Ljudi su od krvi i mesa bas kao i vi. I nemojte suditi ljudima po mjestu stanovanja vec po njihovoj ljudskosti. Sta nam je hvalilo dok je bila zajednica? NISTA

  • vukašin

    21. maj 2013 | 08:02

    Čoveče ti si promašio temu , osim toga što si nekulturan i bezobrazan . Ovde je reč o čovjeku koji je Srbin. A ja imam pet ujaka i majku i svi su Crnogorci , ali pravi kulturni , ponositi i pošteni . Kako svoje cene tako i tuđe. Ti i nisi Crnogorac no se lažno predstavljaš. Ti si neka rđa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA