Japan napokon zabranio otimanje dece!

Dosad je na stotine roditelja, uglavnom muškaraca iz SAD, Evrope i sa drugih strana, bilo bez mogućnosti da dođe do svog deteta, ukoliko bi ga majka Japanka odvela u svoju zemlju

  • 0

Japanski parlament je danas odobrio Hašku konvenciju o otmici dece, pošto je decenijama bio izložen pritiscima SAD i drugih zapadnih zemalja da to učini. Japan je jedina zemlja iz Grupe 8, sastavljene od vodećih industrijalizovanih zemalja sveta, koja dosad nije ratifikovala dotičnu konvenciju iz 1980. godine, izveštava AFP.

Ovom konvencijom se od država potpisnica zahteva da otetu decu vrate u zemlje u kojima su obično boravila.

Dosad je na stotine roditelja, uglavnom muškaraca iz SAD, Evrope i sa drugih strana, bilo bez mogućnosti da dođe do svog deteta, ukoliko bi ga majka Japanka odvela u svoju zemlju.

Za razliku od zapadnih zemalja, Japan ne priznaje zajedničko starateljstvo nad detetom i tamošnji sudovi gotovo uvek presuđuju da deca razvedenih žive s majkom.

Uprkos današnjem odobravanju pomenute konvencije, Japan mora i da ukloni razne pravne prepreke za njenu primenu. Japanska vlada je objavila kako planira da konačna ratifikacija ove konvencije bude krajem tekuće poslovne godine - marta 2014.

Zakonom će biti ostavljena mogućnost da japanski roditelj ima pravo da odbije da vrati dete drugom roditelju, ukoliko strahuje od zloupotreba i domaćeg nasilja nad njim, što je, po mišljenju nekih, odredba koja bi mogla da bude i neopravdano eksploatisana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA