1

HRVATSKA: Greškom otkrili pitanja za maturske ispite!

S obzirom na to da su sada pitanja otkrivena, polaganje ispita je pomereno, a veliki broj maturanata se već pobunio jer će imati manje vremena za pripremanje za polaganje matematike

Polaganje male mature
Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ /

U Hrvatskoj je polaganje ispita iz maternjeg jezika pomereno za petak jer su u tri škole učenicima podelili pitanja koja je trebalo da budu sledećeg dana umesto eseja. Koordinatori u tim školama će biti razrešeni dužnosti.

Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju hrvatskog jezika umesto eseja dali ispit koji je trebalo da polažu sutradan.

S obzirom na to da su sada pitanja otkrivena, polaganje ispita iz hrvatskog pomereno je za petak. Ispit iz grčkog jezika, koji je trebalo da bude u petak, pomera se za 11. jun.

U zvaničnom obaveštenju je navedeno da se drugi deo ispita iz hrvatskoga jezika (test), planiran za 28. maj u 9.00 sati, neće održati u navedeno vreme.

Do promene datuma održavanja ispita došlo je zbog greške ispitnih koordinatora u Petoj gimnaziji Vladimir Nazor u Splitu, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu gde su učenicima, umesto ispitnih materijala za prvi deo ispita (esej), podeljeni ispitni materijali za drugi deo ispita (test) čime je narušena tajnost ispitnih materijala i dovedena u pitanje regularnost toga dela ispita državne mature.

Veliki broj maturanata već se pobunio zbog ovih promena u terminima održavanja ispita, jer će imati manje vremena za pripremanje za polaganje matematike, piše 24 sata.hr.

Na Fejsbuku su se već pojavila neka od pitanja, a i odgovori.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Hrvatska, Ispiti, pitanja, Polaganje, Split
Popularni komentari
  • M
    Mrgud

    E da je vama sada Mandica Milošević ne bi bilo nikakve greške a maksimalna ocjena 3. Ona je bila legenda nad legendama u ex yu školstvu

foto dana

video dana