Najbogatiji Slovenac nema sekretaricu, sam kuva kafu!

Sandi Češko, najbogatiji Slovenac na "Forbsovoj listi", iako težak oko 410 miliona evra, bi mogao da prođe i kao običan činovnik, s obzirom na to kakav je stil života koji vodi

  • 6

Sandi Češko, najbogatiji Slovenac na "Forbsovoj listi", iako težak oko 410 miliona evra, po stilu života reklo bi se da je običan činovnik.

Jedan je od retkih bogataša na Balkanu koji nema statusne simbole - jahtu, vikendicu niti skup sat. Ovaj kralj direktne prodaje nema čak ni sekretaricu i sve poslove obavlja sam.

Biznis je započeo s "kosmodiskom", a danas je kralj dušeka i jastuka "Dormeo". Njegov "Studio moderna" s "Top šopom" je najveća firma za TV prodaju u istočnoj Evropi, koja radi u više od 20 zemalja.

Ipak, vlasnik ove imperije i drugi na Forbsovoj listi najbogatijih na Balkanu nikad sebe nije zamišljao na sopstvenoj jahti jer, prema njegovim rečima, ima uvek više ideja nego raspoloživog novca.

- Moj ego zadovoljava da sam među najboljima, ako ne i najbolji u onome što radim, a ne u onome što sam na osnovu toga kupio za sebe. Ljudi očigledno misle da se uspeh meri dužinom jahte, brojem vikendica i drugim luksuznim atributima. Ja nemam ništa od toga. I sat mi je "swatch" - kada ga uopšte imam na ruci - kaže Češko za "Blic" i dodaje da verovatno ima najskuplji bicikl na svetu.

U taj proizvod je za deset godina razvoja investirao više od pet miliona evra, a ove godine će ga plasirati na tržištu.

Kralj dušeka na telefonske pozive lično odgovara, sam sebi rezerviše hotele ili avio-karte na internetu, a mahom preko imejla efikasno komunicira s partnerima. To mu se, kako kaže, uvek činilo normalnim.

- Sekretarica bi mi samo smetala i usporavala me, a čaj ili kafu znam da skuvam sam. U modernom svetu je ključna i bliska komunikacija sa saradnicima - dodao je ovaj milioner iz Slovenije.

PREDAVANJA NA HARVARDU

Iskustva „Studija moderne" danas su primer i studentima Harvarda, Stenforda, brojnih poslovnih škola u Evropi, pa čak i u Kini. Sandija Češka često zovu da drži predavanja u tim školama. Kako kaže, raduje ga što većina mladih danas razmišlja o biznisu, a ne o novcu, što je dosta tipično, naročito za američke preduzetnike.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordan

    2. jun 2013 | 15:52

    Ovog coveka bi u Srbiji proglasili ludim! Reci cu samo,gospodin covek....jos ako je humanitarac

  • zulù w

    2. jun 2013 | 13:25

    Svaka cast!

  • Cash

    2. jun 2013 | 17:01

    Primer odlike normalnog čoveka kojem su dovoljne stvari i okolnosti koje ima i u kojima se nalazi. Njemu je prestiž priznanje za trud i uspeh, a ne materijalne vrednosti. Ako je takav kako ste ga opisali - svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA